Ţânţarii şi muştele au invadat Alexandria. Mare atenţie la cele două insecte!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prin înţepătura ţânţarului se poate transmite infecţia cu virsul West Nile
Prin înţepătura ţânţarului se poate transmite infecţia cu virsul West Nile

În ultimele zile, judeţul Teleorman o fost invadat de ţânţari. Grav este faptul că, spre deosebire de anii trecuţi, aceste insecte par mult mai agresive, iar înţepăturile lor sunt din ce în ce mai periculoase. Alexăndrenii acuză autorităţile că au „botezat” substanţele folosite la dezinsecţia din urmă cu o săptămână, când un avion a survolat municipiul.

Ţânţarii au devenit o problemă extrem de importantă în Alexandria. Insectele s-au înmulţit peste măsură, iar acum creează neplăceri oamenilor care nu mai ştiu ce să facă pentru a scăpa de înţepături. Chiar dacă autorităţile au împrăştiat soluţii împotriva ţânţarilor, acestea nu au dat prea multe rezultate din cauza ploilor care au căzut în ultimele zile.

Medicii spun că insectele par mai agresive decât în anii trecuţi, iar înţepăturile lor nu sunt doar enervante, ci şi periculoase. Pe lângă mâncărimi şi dureri de cap, muşcăturile ţânţarilor pot transmite şi ei boala Lyme, pe lângă căpuşe.

De la ţânţari poţi lua paraziţi şi virusuri

Saliva ţânţarului, cea pe care ne-o injectează atunci când ne înţeapă, poate conţine parazitul Plasmodium, care dă malarie şi virusul febrei galbene, ambele frecvente în Africa, dar extrem de rare în România.

De asemenea, ţânţarul ne poate transmite virusul West Nile, care a infectat şi a creat probleme populaţiei din America de Nord. Anul trecut în România au existat 7 cazuri confirmate de pacienţi infectaţi cu virusul West Nile, unul dintre ei fiind în Teleorman.

Simptomele, care apar în doar 20 la sută din cazuri, sunt: febră, dureri de cap, senzaţie de greaţă şi în unele situaţii se observă şi inflamarea ganglionilor limfatici. Oricare dintre aceste simptome ar trebui să ne trimită la medic, mai ales dacă apar după o înţepătură de ţânţar.

Muştele aduc microbii pe picioare

Chiar dacă nu înţeapă, şi muştele sunt periculoase. Aceasta pentru că orice obiect sau aliment pe care se aşază poate fi contaminat cu Salmonella, Escherichia coli (E. coli) sau cu alţi microbi care dau toxiinfecţii alimentare, unele dintre ele severe.

Cum scăpăm de ţânţari şi muşte?

Dacă vrei să ieşi la aer liber, cel mai bine ar fi să eviţi perioada răsăritului şi cea a apusului, deoarece atunci ţânţarii sunt cei mai activi. Este recomandat ca vara să nu folosim şampoane, parfumuri şi săpunuri înmiresmate care atrag insectele.

În casă poţi aprinde o lumânare care îi va ţine la depărtare din cauza fumului. Cele mai eficiente metode rămân „pastile” şi „spayul”. Efectul unei pastile durează aproximativ o noapte. Dacă nu ai un aparat special creat pentru pastilele anti-ţânţari, le poţi aşeza pe o suprafaţă fierbinte.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite