În uniformă militară la 102 ani: căpitanul în rezervă Traşcă Oprea din Alexandria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Căpitanul (r) Traşcă este mândru de uniforma sa chiar şi la cei 102 ani pe care-i are
Căpitanul (r) Traşcă este mândru de uniforma sa chiar şi la cei 102 ani pe care-i are

Patria este viaţa lui, iar uniforma militară îi este suflet. Cu aceste crezuri a reuşit un teleormănean să răzbată prin viaţă, iar acum, la 102 ani, să îmbrace cu mândrie, uniforma militară.

Războiul nu l-a învins, ci l-a făcut mai puternic. Este povestea celui mai în vârstă jandarm care anul acesta va împlini 102 ani.

Căpitanul în rezervă Traşcă Oprea s-a născut la data de 22 octombrie 1911 şi este cel mai în vârstă dintre cei 7 veterani de război, jandarmi, rămaşi în viaţă.

A fost concentrat ca soldat pe data de 15.05.1941, fiind trimis la luptă în cel de-al Doilea Război Mondial. Condiţiile grele de pe frontul de luptă au făcut ca după doi ani, pe data de 25 ianuarie 1943 să fie „lăsat la vatră”.

Eroismul său nu a fost uitat şi a fost înaintat, în rezervă, la gradul de sergent major în anul 1995, la gradul de sublocotenent în 2007 şi la gradul de căpitan în anul 2010. A fost decorat în anul 1995 de către Preşedintele României, cu medalia „Crucea comemorativă a celui de-al doilea război mondial 1941-1945.”

image

În semn de preţuire şi respect jandarmii teleormăneni i-au oferit o ţinută militară de serviciu, mai multe produse alimentare, o diplomă şi o sumă de bani. Jandarmii i-au urat viaţă lungă şi i-au promis că îl vor vizita şi la anul.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite