37 de ani de la ziua care a schimbat faţa oraşului Zimnicea

37 de ani de la ziua care a schimbat faţa oraşului Zimnicea

Foto arhiva

Soarta oraşului Zimnicea s-a schimbat pe 4 martie 1977. La cutremur, oficialităţile din Zimnicea au raportat distrugeri uriaşe, deşi majoritatea clădirilor nu fuseseră afectate. Se spune că, după ce Ceauşescu şi-a anunţat vizita în oraşul de la malul Dunării, autorităţile de la vremea respectivă au distrus repete oraşul, pentru ca  primul tovarăş al ţării să găsească distrugerile raportate.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pe 4 martie 1977, la ora 21.20 , România a fost zguduită de un cutremur devastator  cu magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter. Bilanţul seismului în cifre a arătat astfel: 1.578 de morţi, 11.300 de răniţi şi 35.000 de localităţi distruse.  Cel mai afectat oraş din Teleorman a fost Zimnicea. 89% dintre imobilele oraşului au fost distruse în timpul sesismului, potrivit raportărilor oficiale de la vremea respectivă. Sunt voci care susţin însă că  oraşul a fost distrus, după cutremur, şi nu în timpul acestuia, din cauza excesului de zel al unor activişti de partid care raportaseră distrugeri exagerate.
 
Cutremurul i-a prins pe activişti la alegeri
 
Pe activiştii de la Zimnicea cutremurul i-a prins în Casa de Cultură unde aveau loc alegeri.  Pe 4 martie la ora 16.00, începuse la Casa de Cultură din oraş conferinţa pentru alegerea primarului, aşa că toată spuma comunitştilor a fost prinsă de seism în aceeaşi locaţie.  Cutremurul i-a lovit înainte de rezultat final, într-o pauză.  
În tot haosul creat de cutremur, activiştii speriaţi s-au grăbit să raporteze la Bucureşti că tot oraşul a fost distrus , fără să analizeze situaţia în detaliu. Conducerea oraşului a raportat conducerii partidului că Zimnicea fusese distrusă în proporţie de 80% .  Mesajul lor a ajuns până la Nicolae Ceauşescu care a vrut să vadă cu ochii lui ce a mai rămas din oraşul de la malul Dunării.  
  Nicolae Ceauşescu şi-a anunţat vizita imediat după cutremur şi acest lucru a creat o nouă panică la Zimnicea.
 
12 judeţe au ajutat Zimnicea la reconstrucţie
 
Legenda spune că cei care s-au grăbit să raporteze au trecut la dărâmarea clădirilor rămase în picioare pentru ca la vizita lui nea Nicu totul să dea bine. Şi aşa au fost puse la pământ, în grabă , clădiri neafectate.  La vizita lui Ceauşescu, oraşul era distrus aşa cum se raportase: în procent de 80%. Tovarăşul, întâmpinat de activiştii din oraş, s-a arătat nemulţumit de faptul că nu funcţionează fabricile care fuseseră închise după seism.  
 După ce a vizita Zimnicea, Ceauşescu a dat ordin ca 12 judeţe să ajute Zimnicea la reconstruire. Aşa au apărut la Zimnicea, în locul caselor de chirpici, blocurile.    La reconstrucţie s-a lucrat mai bine de trei ani. La finalul procesului de reconstrucţie, oraşul de la malul Dunării arăta complet diferit faţă de ceea ce fusese înainte de cutremur. Locul caselor a fost luat de blocuri. 
Unele blocuri au fost lăsate la stadiul de ”schelet” şi n-au mai fost finalizate până acum.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările