UPDATE Ziua Naţională a României, sărbătorită la Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reprezentanţii Consiliului Judeţean au depus o coroană de flori la statuia lui Mihai Viteazul. Foto Dorin Ţimonea
Reprezentanţii Consiliului Judeţean au depus o coroană de flori la statuia lui Mihai Viteazul. Foto Dorin Ţimonea

Mii de români din toată ţara dar şi din străinătate participă sâmbătă, 1 Decembrie 2012, la marea sărbătoare naţională de la Alba Iulia. Programul zilei cuprinde ceremonii oficiale, dar şi alte atracţii deosebite pentru participanţi.

UPDATE Lozinci pentru unirea Basarabiei cu Transilvania şi împotriva proiectului Roşia Montană

La evenimentele din faţa statuii lui Mihai Viteazul numărul participanţilor a fost de aproximativ 2.000, între care sute de tineri, unii care au scandat pentru unirea Basarabiei cu România, iar alţii împotriva proiectului de la Roşia Montană, dar şi pentru salvarea mineritului din Apuseni.

Primii dintre tineri, în special studenţi români şi basarabeni, au scandat lozinci precum "Trăiască, trăiască şi înflorească, Ardealul, Moldova şi Ţara Românească", "Basarabia e România", "România, nu uita, Basarabia e a ta" şi "O dorinţă singură - România liberă" şi au pancarte cu tricolorul României şi mesajul "Basarabia e România".

Cel de-al doilea grup de tineri, printre care şi câţiva localnici din Roşia Montană, au afişat pancarte cu mesajele "Salvaţi Roşia Montană", "Vrem proiecte durabile, nu acceptăm poluare", "Indiferenţa ucide. Spuneţi Nu cianurii. Păstraţi Apusenii curaţi şi bogaţi" şi "Aurul Apusenilor nu e al Cotrocenilor".

Câţiva tineri, participanţi la ceremonii, poartă măşti de gaze pe faţă, iar doi sunt îmbrăcaţi în mire şi mireasă, "mirele" purtând o mască pe faţă şi o panglică albă pe care scrie "Ponta", iar "mireasa" este machiată astfel încât să arate morbid şi poartă o panglică pe care scrie "Cianura".

image
image

Foto

unire alba
unire alba

Manifestări dedicate Zilei Naţionale de la Alba Iulia Foto Dorin Ţimonea gallery-link

După finalizarea ceremoniei de la statuia lui Mihai Viteazul a urmat defilarea militară, primirea soliilor din cetăţile istorice la Sala Unirii, slujba religioasă şi masa populară. După amiază se desfăşoară spectacolul extraordinar de muzică populară, iar seara are loc concertul susţinut de Ştefan Stan.

Declaraţia primarului Mircea Hava în Sala Unirii:

“Fac lucrul acesta de 18 ani şi în fiecare an îmi spun să fiu mai puţin emoţionat să pot să vorbesc mai fluent, însă nu reuşesc. Şi să ştiţi că nu am jucat niciodată teatru, e greu să joci teatru… O fac din suflet şi sunt atâta de bucuros când vîd atâţia români că vin la Alba Iulia de 1 Decembrie. Sunt bucuros când văd că în fiecare an cetăţile de scaun sunt aici, când văd că atâţia buni basarabeni sunt aici şi au venit să spună că vrem România Mare… Şi ştiu că va fi tare greu să realizăm acest lucru din cauză că mulţi politicieni nu îşi vor mai găsi scaunul, gândiţi-vă ce ne vom face cu un singur guvern şi cu un singur parlament. Dar noi şi voi tebuie să facem lucrul acesta, nimeni nu îl va face în locul nostru.

Mă bucur şi pentru cei care încearcă la Alba Iulia să rezolve probleme în care nu au crezut şi în care nu cred niciodată. Mă bucur că văd oameni care pentru 0 sută de lei vin şi îngheaţă de frig, dar nu pentru 1 Decembrie ci pentru cu totul altceva.  Să ştiţi că mă bucură lucrul acesta chiar dacă pe alţii îi deranjează, îi întristează.

Mă bucură să văd oameni care se bucură de bătrâna Cetate, care este tot mai tânără şi mai frumoasă. Şi asta într-o perioadă în care foarte multă lume îşi scuză neputinţa. Mă bucur că la Alba Iulia nu există neputinţă, aici există oameni minunaţi care lucrează pentru Alba Iulia şi pentru România. Vă mulţumesc tutoror că aţi venit la Alba Iulia, vă mulţumesc doamnă ministru, vă mulţumesc prieteni, vă mulţumesc celor care aţi venit acasă, la familie, de la Bucureşti, Vă mulţumesc şi celor care sunteţi supăraţi că cineva nu a dat bani. Dacă nu ar fi avut, n-ar fi dat! Trebuie să vrei!"

Manifestările încep cu o ceremonie de depunere de coroane de flori la statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul din Cetate. Urmează primirea soliilor din cetăţile istorice la Sala Unirii, un Te Deum la Catedrala Încoronării şi o Horă a Unirii în Piaţa Cetăţii.

Participanţii vor putea asista şi la o defilare militară cu aproximativ 200 de soldaţi. La mijlocul zilei se va da startul la distracţie, cu un spectacol extraordinar de muzică populară, urmat de un concert de muzică uşoară. Organizatorii (Primăria Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba) au pregătit participanţilor 3.200 de porţii de cârnaţ cu fasole şi câte un pahar cu vin.

Seara are loc o paradă a facliilor, tot în incinta Cetăţii şi obişnuitul foc de artificii. La Alba Iulia plouă sâmbătă dimineaţa şi se anunţă o zi închisă.

Programul manifestărilor

10.00 – Depuneri de coroane la statuia lui Mihai Viteazul

11.00 – Primirea soliilor din cetăţile de scaun ale Unirii – Sala Unirii

11.40 – Ceremonialul schimbării Gărzii Cetăţii – Poarta a III-a

12.00 – Te Deum – Catedrala Reîntregirii

13.00 – Inaugurarea Seminar Teologic Mitropolit Simion Ştefan

14.00 – Hora Unirii – Piaţa Cetăţii

14.00 – Spectacol extraordinar de muzică populară dedicat Zilei Naţionale a României – Masă populară

14.00 – Dansuri şi cântece populare pentru copii – Spaţiile RYMA

15.00 – Hora Unirii – Piaţa Toboşarului

17.00 – Inagurarea luminilor de sărbători – Piaţa Cetăţii

17.10 – Spectacol extraordinar de muzică populară dedicat Zilei Naţionale a României 

19.00 – Parada făcliilor

19.15 – Foc de artificii

19.30 – Concert de muzică uşoară – Ştefan Stan «Vocea României»

21.00 – Concert live – party românesc: Subcarpaţi, DJ Limun, DJ Injektah – Spaţiile RYMA

23.00 – After-party – We Love Romania – Club Stage

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite