Vizita lui Antonescu la Alba Iulia pe 1 decembrie 1940: cum a aranjat Horia Sima ca mareşalul să fie aclamat de legionari

Vizita lui Antonescu la Alba Iulia pe 1 decembrie 1940: cum a aranjat Horia Sima ca mareşalul să fie aclamat de legionari

Adunarea legionară de la Alba Iulia din 1 decembrie 1940

La scurt timp după ce România a devenit stat legionar, în toamna anului 1940, mareşalul Ion Antonescu a ţinut să facă o vizită la Alba Iulia, oraşul-simbol unde s-a înfăptuit Marea Unire din 1918. Momentul ales a fost, evident, ziua de 1 decembrie 1940, când se sărbătoreau 22 de ani de la evenimentul istoric pentru ţara noastră.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pentru ca vizita să rămână în istorie, la Alba Iulia au fost aduşi zeci de mii de legionari din Transilvania şi Banat, precum şi alţi zeci de mii de oameni din zonele apropiate ale oraşului. Unii istorici au estimat numărul participanţilor la peste 100.000 de persoane. Antonescu şi suita acestuia s-au îndreptat spre Alba Iulia cu trenul, care a intrat în oraş la 9 dimineaţa. Din delegaţie au mai făcut parte un reprezentat al Regelui, Horia Sima – vicepreşedintele Consiliului de Miniştri, precum şi mai mulţi miniştri din proaspătul guvern legionar instaurat la conducerea ţării.
 
Vizita nu a fost lipsită de incidente, cel mai important derulându-se la finalul acestuia. Horia Sima a fost aclamat îndelung de către miile de legionari, lucru care l-a nemulţumit vizibil pe Antonescu. Sima a aranjat, însă, ca Antonescu să fie, la rândul său, aclamat de mulţime, iar la final toată lumea a plecat fericită spre Bucureşti. 
 

Primit cu pâine şi sare pe peronul gării din Alba Iulia

 
La sosirea în Alba Iulia, pe peronul gării, Ion Antonescu a fost întâmpinat de către primarul Aurel Bozdoc, cu tradiţionala pâine şi sare. O companie de infanterie, cu muzică şi drapel, a dat onorul, după care s-a trecut în revista compania de soldaţi şi detaşamentul de legionari aflate pe peron. 
 
”De la gara, Conducătorul Statului şi Comandantul Legiunii s-a îndreptat spre Poartă de la intrarea în Cetate, unde au vizitat celula în care a fost ţinut în lanţuri Horea până la moartea lui pe roată. De asemenea au văzut locul unde au suferit martiriu eroii revoluţiei de la 1784.
 
Generalul Antonescu a vizitat apoi garnizoana militară din localitate, în timp ce şeful Legiunii a trecut pe la sediul legionar din localitate. După aceste vizite, înalţii oaspeţi s-au reunit din nou şi s-au îndreptat spre Catedrala Încoronării, la ora 10 dimineaţă. Au fost întâmpinaţi sub portalul Catedralei de către Prea Sfinţia să Partenie Ciopron, Episcop Militar, cu Sfânta Evanghelie, înconjurat de un impunător sobor de preoţi în odăjdii. După acest ceremonial, cortegiul a pornit spre Catedrala Încoronării, unde s-a oficiat un Te-Deum. Răspunsurile au fost date de către Corul Legionar din localitate. (…)
 
În mijlocul Câmpiei Românilor din faţă Catedralei Încoronării, s-a ridicat o imensă tribună, deasupra căreia străjuia un panou în formă de Cruce, înalt de aproape 20 de metri. Pe braţele acestei Cruci, erau fixate cinci icoane cu chipurile eroilor neamului. Căpitanul (Corneliu Zelea Codreanu – n.r.) în centru, având de-o parte şi de alta, figurile scrutătoare peste veacuri ale lui Horia, Cloşca, Crişan şi Avram Iancu (foto sus - n. r.). La ieşirea din Catedrala şi până la urcarea la tribună, Generalul Antonescu şi Horia Sima au fost salutaţi cu urale prelungite, în faţă tribunei s-a sfinţit mai întâi steagul Uniunii Foştilor Luptători din Gărzile Naţionale, din anii 1918-1919”, se afirmă în memoriile publicate de Horia Sima.
 

”Nota discordantă” de la finalul vizitei

 
În programul manifestării au urmat discursurile susţinute de Antonescu, Sima şi alţi reprezentanţi ai legionarilor. ”După manifestaţie, înalţii oaspeţi, Colonelul Pastia, Reprezentantul M.S. Regelui, Generalul Antonescu, Horia Sima, miniştrii şi suita lor, s-au îndreptat spre Palatul Episcopiei, unde au luat masa în sala de festivităţi. Fete tinere, în costume naţionale au servit bucăţele la masă. În tot timpul prânzului s-au cântat cântece româneşti şi a domnit o mare însufleţire. După recepţia de la Palatul Episcopiei, înaltele autorităţi s-au îndreptat spre Piaţă Mihai Viteazul, unde, de la o tribună, au primit defilarea armatei şi a detaşamentelor legionare din Ardeal şi Banat.
 
Ion Antonescu şi Horia Sima la Alba Iulia
 
La orele 5 după masă, Generalul Antonescu cu toţi membrii guvernului au reluat drumul spre capitală, în trenul special cu care au venit. O singură notă discordantă în această zi măreaţă. Ne aflam spre sfârşitul mesei, când, în faţă Palatului Episcopiei, s-a adunat o mare mulţime de legionari, care au început să-mi strige numele. Generalul vădit nemulţumit, mi-a spus: «Du-te afară că te cheamă legionarii». Am ieşit şi am mulţumit pentru manifestaţie. Dându-mi seama că Generalul suferise în orgoliul sau, l-am chemat pe Victor Silaghi şi i-am spus să organizeze în grabă o concentrare asemănătoare de legionari, în cinstea lui Antonescu. Într-adevăr în câteva minute, în faţa Palatului Episcopiei, au izbucnit urale furtunoase pentru Conducătorul Statului. Antonescu a ieşit în cerdac şi extrem de fericit, i-a salutat cu braţul în sus pe manifestanţi”, se mai susţine în memoriile fostului lider legionar publicate în străinătate.
 

Citiţi şi:

Controversele tăbliţelor de la Tărtăria, artefacte care ar conţine cel mai vechi scris din lume

Moştenirea pierdută: ce s-a întâmplat cu averea unui avocat din Budapesta lăsată prin testament tinerilor români ortodocşi

Presupus alfabet dacic descifrat într-o carte cu scriere secretă păstrată la Budapesta. Interpretarea a stârnit furtuna în mediul academic din România

Secretele porţilor Cetăţii Alba Iulia: 300 de ani de istorie în şapte elemente de arhitectură spectaculoase

Secretele bastioanelor Cetăţii Alba Carolina, sistemul de apărare al celei mai mari fortificaţii din Transilvania

Monetăria din Alba Iulia - izvor de bani şi putere. Cum au folosit principii medievali monetăria în Epoca de Aur a Principatului Transilvaniei

 

Moştenirea lui Ceauşescu: proiectele megalomanice din perioada regimului comunist. Secretele coloşilor de piatră, de la Transfăgărăşan la Casa Poporului

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: