VIDEO Ultimele obstacole care blocau şantierele de pe autostrada A10 au fost înlăturate. Constructorii pot finaliza punctele critice de la Alba Iulia şi Teiuş

VIDEO Ultimele obstacole care blocau şantierele de pe autostrada A10 au fost înlăturate. Constructorii pot finaliza punctele critice de la Alba Iulia şi Teiuş

Problema reţelelor electrice la nodul rutier Alba Iulia Nord a fost rezolvată

Constructorii celor două loturi din autostrada A10, în lungime de aproximativ 41 de kilometri, între Sebeş şi Aiud, au cale liberă să finalizeze investiţia după ce ultimele obstacole externe au fost depăşite.

Ştiri pe aceeaşi temă

După şase zile de lucru intensiv, echipele SC Electromontaj SA Bucureşti au reuşit să finalizeze lucrările de relocare ale LEA 110kV din culoarul autostrăzii. Astfel, pe lotul 1, au fost montaƫi ultimii doi stâlpi ai noii reƫele şi conductoarele electrice, fiind demontată vechea linie care împiedică executarea pasajului peste calea ferată de la nodul rutier Alba Iulia Nord.
 
Tot pe lotul 1, antreprenorul lucrărilor a început lucrările de hidroizolare a podului ce traversează râul Mureş, între localitatea Oardă de Sus şi nodului rutier Albă Iulia Sud. Finalizarea podului este esenţială pentru o eventuală deschidere, chiar parţială, a circulaţiei rutiere până la finalul anului.
 
În paralel, pe lotul 2, au fost montaƫi aproape toƫi stâlpii noii reƫele de înaltă tensiune şi conductoarele electrice, astfel că şi în zona podului CFR din apropierea gării Teiuş se pot realiza în continuare fără probleme lucrările la pasajul peste calea ferată. Practic în zona Teiuş mai trebuie montat doar un stâlp nou.

 
Se discuta de o deschidere a circulăţiei de la Sebeş până la nodul rutier Albă Iulia Sud, dar există şi posibilitatea finalizării nodului Alba Iulia Nord, astfel încât să se poată circula până la ieşire din oraş spre Turda. La Sebeş chiar dacă nodul rutier nu va fi finalizat, legătura A10 cu DN1 şi implicit cu A1 s-ar face prin sensurile giratorii existente la Lancrăm. Specialiştii susţin că sunt şanse mici, totuşi, că lotul 1 să fie gata, integral, în 2020, în timp ce despre lotul 2 se discuta doar în termeni de finalizare cu trimitere în a două jumătate a anului 2021.

 
Cele doă loturi sunt construite de un antreprenor italian (Impresa Pizzarotti, pe lotul 1) şi unul grec (AKTOR, pe lotul 2) şi ar fi trebuit finalizate de cel puţin doi ani. Loturile 3 si 4 au fost date in circulaţieîn 2018. Gradul de execuţie este de peste 85% în cazul primului lot, în lungime de 17 km, respectiv de aproape 70%, în cazul celui de-al doilea, care are puţin peste 24 de km.
 
La ultima vizită a ministrului Lucian Bode, în luna iunie, s-a dat că termen de finalizare a lucrărilor, pe ambele loturi, luna noiembrie 2020.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările