FOTO VIDEO Sarcofag roman sigilat, cu scheletul unui bărbat în interior, descoperit la Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mormântul este vechi de 1800 de ani
Mormântul este vechi de 1800 de ani

Zona în care se va construi noua staţie de epurare oraşului Alba Iulia oferă noi descoperiri arheologice spectaculoase. Arheologii de la Muzeului Naţional al Unirii au identificat în ultima perioadă şapte sarcofage romane, datate de la sfârşitul secolului al III-lea.

Istoricii au găsit în unul dintre sarcofage scheletul unui bărbat. ”Şantierul a fost unul dintre cele mai importante din ultimii ani din Alba Iulia. S-au descoperit structure, ziduri, clădiri şi cantitate mare de obiecte mărunte car vor intra în patrimonial muzeului. Din estimări este vorba despre câteva sute de piese”, a spus arheologul George Bounegru de la Muzeul Unirii din Alba Iulia. Până la finalizarea cercetărilor arheologice, zona respective este blocată din punct de vedere a investiţiei ce urmează a se derula aici.

În luna februarie 2013, arheologii au descoperit în aceeaşi zonă primele sarcofage de marmură, din Dacia romană. Printre artefactele găsite în mormintele cercetate se află mărgele din sticlă şi faianţă, monede şi catarame din bronz. Monedele, susţin arheologii, ar fi fost depuse în morminte cu rol de plată pentru Charon. Grecii antici puneau sub limba unei persoane decedate o monedă, întrucât în mitologia greacă Charon îi trecea pe cei morţi peste un râu, dacă aveau cu ce să-şi plătească această călătorie. Cei care nu puteau achita suma, pribegeau o sută de ani pe malul râului.

sarcofag alba

Descoperirea ne ajută să reconstituim şi mai mult viaţa în anticul Apulum. Din cercetările de până acum, cunoaştem amplasamentele castrului Legiunii a XIII-a Gemina, ale celor două oraşe de la Apulum.Arheologii 

au stabilit anul trecut că,  în incinta fortificaţiei de secol XVIII din Alba Iulia,  se „ascunde“ Principia castrului, un fel de comandament al Legiunii.

În Cetate a fost descoperită, în 2012, statuia zeiţei Nemesis, a răzbunării în panteonul roman. Piesa se remarcă prin realizarea artistică deosebită şi confirmă existenţa unui templu roman  la Apulum. 

Cercetătorii perioadei au stabilit că zona fostului parc Custoza era punctul de întâlnire a celor două drumuri romane principale care traversau castrul militar de la Apulum, ridicat în jurul anului 125 d. Hr, pe vremea împăratului Hadrian.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite