VIDEO Punctele critice de pe lotul 1 al Autostrăzii Sebeş - Turda. Antreprenorul s-a mobilizat pentru finalizarea lucrării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Constructorul italian al lotului 1 din autostrada A10, Sebeş - Turda, Impresa Pizzarotti, a realizat o mobilizare susţinută în ultimele zile pentru a putea finaliza lucrarea până la sfârşitul acestui an.

Singurele loturi rămase nefinalizate ale autostrăzii A10 Sebeş Turda sunt lotul 1 Sebeş-Sântimbru (17 km) şi lotul 2 Sântimbru-Aiud (24,25 km). Contractele pentru ambele loturi au fost semnate pe 14 noiembrie 2014, termenul de finalizare fiind octombrie 2016. Cum statul a reuşit să elibereze amplasamentele, cu mici excepţii, abia în acest an, constructorii, nu foarte dornici de muncă, s-au folosit de acest aspect pentru a întârzia lucrarea fără a fi penalizaţi.

Cu toate că atât premierul Orban cât şi ministrul Bode au promis punerea în folosinţă până la finele anului 2020 a ambelor loturi, cel puţin în cazul lotului 2, construit de grecii de la Aktor, termenul iese din discuţie, având în vedere că stadiul de execuţie este de doar 75%. Pe de altă parte, în ceea ce priveşte lotul 1, aflat la 95%, există speranţe pentru darea în folosinţă dacă nu integral, cel puţin parţial.

Punctele nevralgice ale lotului 1

Nodul rutier Sebeş - Lancrăm

Asociaţia Pro Infrastructură a adus în atenţie încă din anul 2018 că lotul 1 ar putea fi dat în trafic parţial pe bretelele scurte (5 şi 6) din nodul rutier complex Sebeş-Lancrăm, care vor asigura descărcarea în două sensuri giratorii la Lăncrăm în DN1. Aici lucrările sunt într-un stadiu destul de avansat, finalizarea acestor bretele fiind posibilă până la finalul anului, rămânând ca bretelele lungi (3 şi 4), care asigură relaţia cu A1 spre Sibiu, şi cele care asigură legătura cu A1 spre Orăştie (1 şi 2) să fie finalizate ulterior.

Gabioanele de la Oarda şi podul peste Mureş

Finalizarea lucrărilor la zidul de gabioane de la Oarda şi la podul peste râul Mureş reprezintă condiţii obligatorii  pentru punerea în folosinţă a lotului de autostradă. După ce în urmă cu câteva luni a fost nevoie de demolarea unei părţi importante din zidul de gabioane, lucrurile acum au intrat pe făgaş normal.

După îndelungi tărăgănări, constructorul italian se apropie de finalizarea podului peste râul Mureş, aici mai fiind de terminat rosturile de dilataţie şi zidul de gabioane din apropiere.

Nodul Alba Iulia Sud

Nodul rutier Alba Iulia sud este în stadiul cel mai avansat dintre toate cele trei ale lotului, breteaua care va permite descărcarea traficului în şoseaua de centură fiind asfaltată. În prezent se efectuează lucrări la un sens giratoriu din capătul acestei bretele.

Nodul Alba Iulia Nord

La capătul celălalt al lotului 1, la nodul Alba Iulia nord mai sunt de terminat podul peste calea ferată 900A, breteaua dinspre DN1, pasajul DN1 peste autostrada A10 şi sensul giratoriu pe DN1 dinspre Turda. Cu excepţia bretelei dinspre DN1, toate celelalte puncte vor trebuie finalizate pentru punerea punerea în folosinţă.

Cu toate că se apropie de finalizarea lotului 1, italienii de la Pizzarotii mai au de efectuat lucrări importante la nodul Sebeş, în zona zidului de gabioane de la Oarda şi a nodului rutier Alba Iulia nord, la care se adaugă lucrări mai mici dar care necesită resurse: asfaltări, montare de parapete, marcaje rutiere. Există teoretic două posibilităţi prin care lotul va putea fi pus în folosinţă, cu şanse reduse ce-i drept:

1. Punerea în folosinţă parţială, pe circa 8 km, între nodul Sebeş pe bretelele scurte şi nodul Alba Iulia sud, unde se va face descărcarea.

2. Punerea în folosinţă pe întreaga lungime, între nodul Sebeş pe bretele scurte şi nodul Alba Iulia nord, însă ca acest lucru să fie posibil, trebuie să fie finalizate şi podul peste calea ferată 900A, pasajul DN1 peste autostrada A10 şi sensul giratoriu pe DN1 dinspre Turda. Desigur, acest scenariu are şanse mult mai reduse decât primul.

Date tehnice

Constructor: Asocierea Impresa Pizzarotti & C SpA – Pomponio Construcţii SRL

Valoare ofertată: 541,7 milioane lei fără TVA

Lungime: 17 km

Stadiul lucrărilor: 95%

Sursa de finanţare: Fonduri europene şi bugetul de stat

Data semnării contractului: 14.11.2014

Durata contractului: 4 luni proiectare + 18 luni execuţie

Garanţie: 4 ani

Data emiterii ordinului de începere a lucrărilor: 2.12.2014

Vă mai recomandăm să cititi:

 

FOTO Satul din Ardeal locuit aproape în totalitate de saşi. Cum se păstrează moştenirea etnicilor germani

 

Dosar de omor trimis în judecată cu victima neidentificată. Doi tineri au ucis în bătaie un bărbat, căruia i-au rupt faţa şi organele interne

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite