VIDEO Mocăniţa din Apuseni a plecat din nou la drum. Curse în fiecare weekend pentru turiştii care ajung la Abrud sau Câmpeni

VIDEO Mocăniţa din Apuseni a plecat din nou la drum. Curse în fiecare weekend pentru turiştii care ajung la Abrud sau Câmpeni

Trenul face curse în fiecare weekend. Foto: ziarulunirea.ro

Mocăniţa Abrud – Câmpeni şi-a reluat duminică cursele turistice, fiind aşteptată de mai mulţi turişti pentru o plimbare cu pitorescul tren.

Ştiri pe aceeaşi temă

Trenul de epocă va circula în fiecare duminică şi luni până în 13 septembrie, pe ruta Abrud – Câmpeni cu condiţia să se adune cel puţin 20 de persoane. Acesta porneşte din gara Abrud la orele 10.00, 13.00 şi 16.00. Preţul pentru o cursă este de 30 de lei (dus/întors), pentru adulţi, respectiv 15 lei pentru copii (dus/întors).
 
Capacitatea maximă este de 54 de locuri, iar călătoria durează 2,5 ore. Alte detalii se pot obţine de pe pagina de Facebook a Mocăniţei.
 
În România, termenul “Mocăniţă” a fost consacrat pentru trenurile cu aburi care circulau în ţară, în regiunile de munte, pe ecartament îngust de 760 milimetri. Trenul nu poate atinge o viteză mai mare de 15 km, astfel că timpul de parcurgere al traseului este considerabil.

 
Astfel de atracţii turistice sunt şi la Alba Iulia, unde este expusă o locomotivă restaurată a Mocăniţei, trenul care circula pe linia îngustă înainte de 90, dar şi la intrarea în Cîmpeni.
 
 
În Apuseni, linia ferată cu ecartament îngust a fost construită la începutul anilor 1900, Mocăniţa circulând între Turda şi Abrud. Viteza acesteia ajungea până la 40 de km pe oră şi avea 21 de staţii.
 
Inaugurată în 1912, Mocăniţa Turda-Abrud avea să fie cea mai lungă linie CFI, cu ecartament de 760 mm. De la începutul secolului XX. s-a angajat în a transporta lemne, persoane şi alte bunuri pe Valea Arieşului, legând oraşul Turda de Câmpeni şi mai apoi de Abrud.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările