VIDEO Mii de pelerini din ţară şi străinătate participă la înscăunarea noului arhiepiscop romano-catolic de Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gergely Kovacs este înscăunat arhiepiscop romano-catolic de Alba Iulia
Gergely Kovacs este înscăunat arhiepiscop romano-catolic de Alba Iulia

Noul arhiepiscop romano-catolic Gergely Kovacs, este sfinţit  şi înscăunat sâmbătă, 22 februarie, în cadrul unei ceremonii ce are loc la Catedrala Sfântul Mihail din Cetatea Alba Iulia.

Mii de credincioşi au sosit din toată ţara în Cetatea Alba Carolina pentru a lua parte la eveniment. Pentru a putea vedea ceremonia, organizatorii au montat în faţa catedralei un ecran uriaş.

La eveniment participă peste 40 de episcopi, reprezentanţi ai Sfântului Scaun şi ai Bisericilor istorice din Transilvania, reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române, diplomaţi, politicieni, reprezentanţi ai consiliilor locale şi judeţene, ai universităţilor şi academiilor din ţară şi străinătate, dar şi preoţi parohi şi mii de credincioşi.

Au sosit la Alba Iulia un număr mare de oficialităţi civile și ecleziastice, în semn de consideraţie și respect, atât pentru arhiepiscop cât și pentru arhidieceza milenară.

Sunt prezenţi reprezentanţii Bisericilor istorice din Transilvania: Kató Béla episcopul eparhiei reformate a Ardealului, Csűry István episcopul reformat de pe lângă Piatra Craiului, Adorjáni Dezső Zoltán episcopul Bisericii Luterane Maghiare din România, Bálint Benczédi Ferenc, episcopul Bisericii Unitariene Maghiare, Reinhart Guib, episcopul Bisericii Evanghelice C.A. din România, Datev Hagopian, episcopul Arhiepiscopiei armene din România. În spiritul relaţiilor ecumenice, discursul de felicitare al patriarhului Bisericii Ortodoxe Române va fi rostit de arhiepiscopul Irineu din Alba Iulia.

episcop inscaunare alba iulia

Aproximativ 25 de diplomaţi, membri ai guvernelor român și maghiar și reprezentanţi ai consiliilor locale și judeţene participă de asemenea la consacrare. Din partea academiilor și universităţilor din ţară și străinătate au sosit aproximativ 18 persoane. La consacrare sunt, de asemenea, prezenţi mama și cei doi fraţi ai noului arhiepiscop, rudele din Covasna superioară și Odorheiul Secuiesc, foștii colegi de școală.

arhiepiscop alba

Printre oficialităţile ecleziastice prezente la Alba Iulia se numără doi cardinali, 7 arhiepiscopi, 21 de episcopi, 8 episcopi auxiliari, 4 episcopi emeriţi; în total 42 de episcopi vor participa la consacrare. Din România participă 15 episcopi romano-catolici și greco-catolici. În afară de aceştia, printre oficialităţile bisericești trei au sosit de la Roma, din partea Sfântului Scaun: Gianfranco Ravasi, președintele Consiliului pontifical pentru Cultură, Miguel Maury Buendía nunţiu apostolic, Francisco-Javier Lozano, fost nunţiu apostolic la București.

arhiepiscop alba

   

Kovacs Gergely este cel de-al treilea arhiepiscop al Arhidiecezei de Alba-Iulia, al 83-lea episcop în cei 1011 ani, cel de-al doilea episcop cu numele de Gergely și al doilea păstor cu numele de familie Kovács. Este cel de-al 16 episcop secui, și al 10-lea episcop alumn al Collegium Germanicum et Hungaricum din Roma. 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite