VIDEO Autostrada Sebeş-Turda, blocată într-o groapă de gunoi uitată. Constructorii nu ştiu ce să facă cu deşeurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Groapa de gunoi acoperită cu pământ de pe traseul bretelei
Groapa de gunoi acoperită cu pământ de pe traseul bretelei

Constructorii lotului 1 al autostrăzii Sebeş – Turda se confruntă cu o problemă delicată, pe care nu a anticipat-o nimeni la momentul la care s-a făcut proiectarea investiţiei. Una dintre bretelele care va asigura legătura dintre autostradă şi Alba Iulia, prin nodul rutier din zona de sud a oraşului, s-a ”împotmolit” într-o groapă uriaşă de gunoi.

Pe acest tronson lung de 17 kilometri, care se întinde de la Lancrăm, unde se face joncţiunea cu autostrada Deva – Sibiu, şi până la nord de Alba Iulia, lucrează Asocierea Impresa Pizzarotti & C SpA – Pomponio Construcţii SRL. Recent, constructorii u avut surpriza neplăcută să intre cu buldozerele şi excavatoarele într-o veritabilă groapă de deşeuri, fără ca nimeni să îi atenţioneze despre existenţa acesteia. 

Construcţia şoselei a fost blocată şi au fost solicitate informaţii şi soluţii de la Primăria Alba Iulia. De asemenea, au fost transmise probe de deşeuri şi la un laborator specializat pentru a se vedea cât de dăunătoare este compoziţia chimică a acestora.

În zona respectivă, în apropierea cartierului Partoş din Alba Iulia, a existat înainte de 1990 o groapă de gunoi, care a fost închisă, acoperită cu pământ şi uitată de toată lumea. Viceprimarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleşa, a confirmat existenţa unui document la departamentul investiţii din cadrul Primăriei Alba Iulia, din partea constructorului.

”Este adevărat, a venit o hârtie la departamentul investiţii privind descoperirea acelui depozit de gunoi. Practic este o copie după o notificare către CNAIR prin care constructorul solicită relocarea excavaţiilor din această zonă în gropi, pe lângă digul Mureşului”, a afirmat viceprimarul. Cu alte cuvinte, constructorul lotului de autostradă au urma să excaveze deşeurile care se află exact pe traseul şoselei şi să le îngroape în altă parte. Decizia, însă, nu este finală pentru că pot interveni şi autorităţile cu atribuţii în domeniul protecţiei mediului.

Lotul 1 al autostrăzii Sebeş – Turda este construit în procent de circa 61% şi ar urma să fie finalizat cel mai devreme în 2020. Tot în execuţie se află lotul 2, de 24 de km, între Alba Iulia Nord şi Aiud, unde procentul de execuţie este ceva mai scăzut, de doar 49%. Potrivit CNAIR, anul trecut constructorul a înregistrat un progres al lucrărilor de 21,5% pe,lotul 1, de la 39,5% în ianuarie 2018 la 61% în ianuarie 2019. Antreprenorul a finalizat anul 2018 cu toate structurile importante ridicate pe traseul tronsonului lung de 17 kiloemtri, ce se întinde între Sebeş şi Pârâul Iovului. Anul acestea vor fi cele două noduri rutiere de la capetele lotului – nodul rutier Alba Iulia Nord şi nodul rutier Sebeş. 

În ianuarie 2019 stadiul lucrărilor pe lotul 2 este de 49,01%, ceea ce înseamnă că în 2018 lucrările aproape au stagnat, având în vedere că în ianuarie 2018 procentul raportat era de 44%. Într-un scenariu pesimist, dacă s-ar menţine în continuare un ritm dezamăgitor ar însemna că tronsonul de la Pârâul Iovului la Aiud (24 de km), nu ar putea fi dat în folosinţă mai devreme de 2021 şi în niciun caz la finalul lui 2019, termen asumat de constructorii greci de la Aktor. Asta ar însemna o întârziere de minimum 5 ani faţă de termenul avansat iniţial în contract, şi anume octombrie 2016. Anul trecut s-au făcut puţine lucrări pe lotul 2 având în vedere că a existat o schimbare de asociaţi la nivelul companiei de construcţii Aktor, ceea ce a determinat şi o modificare a strategiei şi schimbări în ceea ce priveşte angajaţii din punctele cheie. Schimbările de management au avut un impact negativ asupra lucrărilor efective şi, în consecinţă a banilor decontaţi de CNAIR.

Autostrada Sebeş-Turda are o lungime totală de 70 de kilometri şi va asigura legătura rutieră rapidă între alte două autostrăzi: Deva – Sibiu, respectiv Transilvania. Anul trecut au fost deschise circulaţiei loturile 3 şi 4 în lungime de 30 km, între Aiud şi Turda.

Citiţi şi:

 

FOTO Regatul de gheaţă din Cheile Râmeţului. Imagini spectaculoase cu „opera de artă” realizată de natură

 

Exporturi record de armament pentru România în 2018: vânzări de 250 de milioane de euro în ţări de pe tot globul

 

FOTO VIDEO Izolaţi în Apuseni. Cum se luptă oamenii munţilor cu stratul uriaş de zăpadă

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite