VIDEO Cine a fost „calculatorul uman“, omul cu cea mai mare viteză de calcul din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Shakuntala Devi a fost supranumită şi ”calculatorul uman”
Shakuntala Devi a fost supranumită şi ”calculatorul uman”

O femeie din India are a trăit între 1929 - 2013 a fost supranumită calculatorul uman, datorită capacităţilor sale mentale deosebite.

Shakuntala Devi şi-a petrecut toată viaţa călătorind şi demonstrându-şi talentul de a reţine numere şi de a efectua mintal calcule complicate. În 1982 a fost înscrisă în Cartea Recordurilor.

Femeia s-a născut într-o familie hindusă de tip brahmin de limbă kannada. Încă de la vârstă fragedă Shakuntala Devi a manifestat abilităţi neobişnuite, fiind un veritabil copil minune. Astfel, la numai şase ani s-a prezentat la Universitatea din Mysore unde a arătat capacităţile deosebite de memorare a numerelor. Tatăl ei, care lucra la circ, a renunţat la profesie şi a început să meargă în turnee alături de fiica sa. Amândoi ss-au mutat la Londra în 1944.

Fără a avea vreo pregătire şcolară deosebită, Shakuntala Devi reuşea să efectueze calcule de mari dimensiuni. Pentru a-i fi testate capacităţile de memorare a fost testată de profesorul de psihologie Arthur Jensen de la Universitatea din California. Femeia a lucrat şi ca astrolog şi a mai scris şi cărţi de gastronomie şi romane de ficţiune.

Shakuntala Devi a respins expresia de ”calculator uman”, care i-a fost atribuită de presă. A susţinut tot timul că oamenii au mintea mai bună decât orice computer. Interesul ei pentru explorarea şi extinderea capacităţii de învăţare a minţii umane a determinat-o să dezvolte conceptul de ”dinamică a minţii”.

Unul dintre recorduri a fost stabilit în 1977, la Southern Methodist University din Dallas, unde a calculat a 23-a rădăcină a unui număr format din 201 cifre. A fost nevoie de patru minute pentru ca un profesor să scrie problema pe tablă şi a durat mai mult de un minut ca un computer de la momentul respectiv să calculeze răspunsul. Shakuntala Devi a obţinut soluţia corectă în doar 50 de secunde. În 1980 a rezolvat înmulţirea a două numere de 13 cifre alese aleatoriu în doar 28 de secunde şi a intrat, astfel, în Guinness Book of World Records (Cartea Recordurilor)

În 1977 a început un studiu pe tema homosexualităţii, pentru a înţelege cât mai bine despre cauzele respectivei orientări. Acest studiu a dus la publicarea unei cărţi sub numele de ”The World of Homosexuals”, considerată un pionierat în condiţiile în care cuprindea pentru prima dată interviuri cu doi bărbaţi homosexuali tineri, care spera să aibă dreptul la căsătorie. Ulterior, a devenit şi un luptător al drepturilor pentru homosexuali.

Shakuntala Devi a încetat din viaţă în urma unor probleme respiratorii şi complicaţii la inimă şi rinichi. La 84 de ani de la naştere, pe 4 noiembrie 2013, a fost omagiată de Google printr-un Doodle, în care numele Google apare pe un display de calculator alături de chipul ei. 

Citiţi şi:

 

VIDEO Lupta pentru supremaţie între doi cerbi, surprinsă de o cameră de filmat amplasată într-o poiană

 

Cauzele pentru care se activează martorul „verificare motor“ la maşină. Când este obligatorie oprirea acestuia

 

DOCUMENT Incidenţă alarmantă de cazuri noi de cancer în judeţul Alba. Numărul îmbolnăvirilor a crescut cu jumătate în doar 3 ani

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite