VIDEO O familie din Alba Iulia a obţinut în justiţie oprirea lucrărilor la Autostrada Sebeş - Turda

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O familie din Alba Iulia, grav afectată de construcţia autostrăzii Sebeş - Turda, aflată la doar la câţiva metri de locuinţa acesteia, a obţinut în instanţă suspendarea lucrărilor până la montarea unor panouri care să asigure izolarea fonică a casei.

Familia Lăncrănjan din cartierul Oarda de Sus al municipiului Alba Iulia trăieşte de câţiva ani un veritabil coşmar. Şantierul autostrăzii Sebeş - Turda se află la doar câţiva metri de proprietatea acesteia. Familia a iniţiat acţiuni judecătoreşti, atât împotriva CNAIR, cât şi a constructorului autostrăzii. Principala problemă din prezent este zgomotul foarte mare făcut de utilaje. Familia Lăncrănjan a sesizat autorităţile statului, dar nu a obţinut răspunsul aşteptat. Prin urmare, a solicitat, în justiţie, suspendarea lucrărilor, iar instanţa i-a dat dreptate. 

Luni, 11 noiembrie 2019, Tribunalul Alba a admis cererea de ordonanţa preşedinţială formulata de reclamanţi şi a obligat CNAIR şi firmele care construiesc lotul 1 al autostrăzii să suspende lucrările şi să monteze în regim de urgenţă panouri fonoabsorbante şi să îndeplinească măsurile pentru izolarea fonică a imobilului. Deşi decizia este definitivă, provizorie şi executorie de îndată, fără somaţie şi fără trecerea vreunui termen, oamenii susţin că lucrările nu s-au oprit şi că, marţi dimineaţă, în zona respectivă se derulează lucrări.

Minuta deciziei de la Tribunalul Alba: 

Admite cererea de ordonanţa preşedinţială formulată de reclamanţii Lăncrănjan George Mircea şi Lăncrănjan Floare în contradictoriu cu paratele: - Impresa Pizzarotti &C SpA Italia, CNAIR - Compania Naţionala a Infrasructurii Rutiere S.A. şi S.C. Pomponio Construcţii S.R.L. si, în consecinţă, Obligă pârâtele să monteze în regim de urgenţă panouri fonoabsorbante şi să îndeplinească măsurile pentru izolarea fonică a imobilului proprietatea reclamanţilor situat administrativ in Alba Iulia, Oarda de Sus, str. Victoriei nr. 24, - cu omologarea acestora conform normativelor în vigoare, ecranarea imobilului de şantierul organizat în imediata apropriere a locuinţei reclamanţilor cu respectarea tuturor măsurilor de protecţie impuse prin autorizaţia de construire, acordul de mediu, studiu de impact, contract de execuţie aferente obiectivului de investiţii Autostrada Sebes-Turda Lotul 1 - punct de lucru Oarda de Sus - în zona imobilului proprietatea reclamanţilor.

Dispune încetarea temporară a executării lucrărilor la punctul de lucru Oarda de Sus al Autostrăzii Sebeş-Turda, lotul 1, în zona imobilului proprietatea reclamanţilor situat administrativ pe str. Victoriei nr. 24, până la montarea de către pârâte a panourilor fonoabsorbante şi îndeplinirea măsurilor pentru izolarea fonică a imobilului proprietatea reclamanţilor - cu omologarea acestora conform normativelor în vigoare, ecranarea imobilului de şantierul organizat în imediata apropriere a locuinţei reclamanţilor cu respectarea tuturor măsurilor de protecţie impuse prin autorizaţia de construire şi acordul de mediu aferente obiectivului de investiţii Autostrada Sebeş - Turda Lotul 1 - punct de lucru Oarda de Sus - în zona imobilului proprietatea reclamanţilor, până la soluţionarea definitivă a litigiului care formează obiectul dosarului nr. 5085/176/2018 al Judecătoriei Alba lulia. Definitivă, provizorie şi executorie de îndată, fără somaţie şi fără trecerea vreunui termen”.

Reprezentanţii CNAIR afirmă că vina aparţine constructorului. „Imobilul menţionat nu este pe culoarul de expropriere, iar proiectul construcţiei acestui lot de autostradă nu a fost modificat din cauza imobilului respectiv. CNAIR a solicitat în repetate rânduri Antreprenorului să efectueze măsurători ale zgomotului şi să monteze în regim de urgenţă panouri fonoabsorbante omologate, astfel încât nivelul zgomotului în zona afectată să fie redus până la limitele admise conform acordului de mediu. Cerinţele de mediu sunt parte integrantă din obligaţiile contractuale ale Antreprenorului. Având în vedere că măsurile de remediere a acestei probleme sunt în sarcina constructorului, automat şi eventualele daune stabilite de instanţele judecătoreşti vor fi suportate tot de către acesta şi nu de către CNAIR”, precizează CNAIR.

Conducerea Companiei de Drumuri a solicitat antreprenorului să prezinte urgent un raport cu situaţia exactă din teren în acest punct, cu măsurile întreprinse până în acest moment, precum şi cu cele ce urmează să se facă până la remedierea situaţiei.

lancranjan autostrada alba

Floare Lăncrănjan a învins în justiţie compania de drumuri şi antreprenorul investiţiei

Familia Lăncrănjan a obţinut, deja, daune materiale de 70.000 de euro şi daune morale de 15.000 de euro din partrea CNAIR şi Ministerul Finanţelor pentru ”afectarea dreptului de proprietate şi a vieţii private”. Decizia în premieră a fost pronunţată la Tribunalul Alba, fiind contestată de către pârâţi la Curtea de Apel. Coridorul de expropriere a fost micşorat forţat în zona în care se află locuinţa persoanelor afectate, astfel încât să fie evitată proprietatea. Acest lucru a făcut ca, în perioada construcţiei autostrăzii, viaţa familiei să fie un calvar. Pe lângă faptul că sunt obligaţi să locuiască într-o casă aflată la câţiva metri de autostradă, sub un pod uriaş, membrii familiei Lăncrănjan sunt nevoiţi să suporte zgomotul şi praful produs de utilajele folosite de constructori. Toate acestea fără ca antreprenorul să îşi îndeplinească obligaţiile prevăzute în autorizaţia de mediu: menţinerea zgomotului la un nivel acceptabil pentru locuitorii din zonă şi construirea de panouri fonoabsorbante. Autorităţile au decis să exproprieze 850 de metri pătraţi din terenul familiei Lăncrănjan, fără însă a-i anunţa pe proprietari. Jumătate din casă este acum în extravilan, iar cealaltă jumătate - în intravilan. 

Imagine indisponibilă

Zona unde au fost oprite lucrările la autostradă. În stânga este casa familiei Lăncrănjan

În mai 2018, Garda de Mediu Alba a amendat cu 50.000 de lei constructorului de pe lotul 1 ca urmare a nerealizării măsurii de montare a panourilor fonoabsorbante în zona Oarda, aşa cum i s-a pus în vedere anterior. Reprezentanţii companiei italiene Pizzarotti au contestat amenda şi au obţinut, la prima instanţă sesizată, anularea acesteia. Constructorul a precizat la momentul respectiv că nivelul de 50 de decibeli cuprins în acordul de mediu nu poate fi respectat nici măcar cu condiţia amplasării panourilor care, în opinia sa, nu ar îmbunătăţi situaţia.

Citiţi şi:

Rezultate finale alegeri prezidenţiale 2019. Cum s-a votat în oraşele din Alba. Unde a câştigat Viorica Dăncilă

 

Nunta de la curtea princiară care a durat patru zile. Primul foc de artificii din Transilvania

 

Şi-a bătut fiicele minore cu biciul pentru că a găsit câinele vopsit pe picioare. „Dacă mâine vine Poliţia vă omor“

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite