VIDEO Dosar penal şi interzicerea activităţii firmei pentru administratorul din Blaj care a vândut carne de cal etichetată ca fiind de vită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorităţile publice din Alba au prezentat situaţia de la Blaj. Foto Adevărul
Autorităţile publice din Alba au prezentat situaţia de la Blaj. Foto Adevărul

Autorităţile din Alba sunt pregătite să aplice sancţiuni drastice firmei Ady Salve SRL Blaj, dacă se dovedeşte că pachetele de carne de vită vândute sunt de fapt carne de cal. Din depozitul firmei de la Blaj a fost vândută în total cantitatea de aproximativ 310 kilograme de carne despre care există suspiciuni că este de cal. Adminsitratorul societăţii are dosar penal.

Rezultatul analizelor ce se efectuează la Institutul de Sănătate Publică Bucureşti va fi făcut public vineri după-amiază. “O parte din carnea recepţionată de către societatea în cauză a fost etichetată cu etichete confecţionate cu ajutorul unei imprimante, etichetarea făcându-se la societatea din Blaj. Pe etichete era trecută o altă marcă de identificare, a unui alt furnizor, şi o altă dată de valabilitate. Din verificări s-a constatat că mai avea o valabilitate de maxim 15 - 20 de zile, iar prin această etichetare, valabilitatea cărnii a fost prelungită cu câteva luni de zile. Am propus ministrului Daniel Constantin ca societăţilor găsite în situaţii similare să li se retragă dreptul de a mai funcţiona 10 ani de zile”, a spus prefectul de Alba, Gheorghe Feneşer.

Carnea, cumpărată din Bucureşti, Braşov şi Botoşani

Prefectul a completat că, în momentul de faţă, se ştie clar că acea cantitate de carne de cal care a fost analizată la Bucureşti a provenit de la depozitul din Blaj. “Este o firmă cu o activitate mai puţin vizibilă. Nu făcea export. Erau mici en-grosişti. Această societate din Blaj e clar că a încălcat legea etichetând pachetele şi nu cutia în care erau recepţionate pachetele. Carnea s-a vândut la depozitul din Bucureşti, iar de acolo a plecat în mai multe locuri. Firma din Blaj, din documentele găsite, achiziţiona carne din Bucureşti, Braşov şi Botoşani, de la abatoare autorizate. Se fac cercetări în toate aceste localităţi. Dacă se merge pe codul etichetelor false se ajunge la o firmă din Braşov”, a precizat prefectul Feneşer.

Potrivit acestuia, cantităţile de carne recepţionate de la Botoşani, de la societatea tatălui preşedintelui ANSVSA sunt, deocamdată, în afara oricărei suspiciuni. “Carnea venită de la Botoşani a ajuns la Blaj după ce acele cantităţi de carne au fost livrate la Bucureşti. Carnea de la Botoşani nu ar fi cu probleme. Deocamdată, sunt în afara oricărei suspiciuni”, a mai spus prefectul judeţului. Pe piaţă a ajuns în total o cantitate de aproximativ 310 kilograme de carne cu suspiciune că ar fi de cal, deşi pe etichete era trecută provenienţa ca fiind de vită. La sediul firmei Ady Salve SRL Blaj este sechestrată cantitatea de 757 de kilograme.

DSV va interzice activitatea firmei

“În funcţie de rezultatele finale vom decide măsurile care se impun. Pe lângă amenda administrativă eu am propus şi emiterea unor ordonanţe de interzicere a activităţii acestei societăţi. O unitate din judeţul Sibiu este pe lista de distribuţie a unităţii din lotul incrimat. Se fac cercetări şi acolo. De regulă, acest depozi revindea în cantităţi mici în cantine şi restaurante. Depozitul din Bucureşti avea o listă de distribuţie de 10 beneficiari, cu cantităţi vândute între 2 şi 12 kilograme”, a spus directorul DSV Alba, Mircea Miclea. Acesta a completat că firma din Blaj a fost evaluată de inspectorii DSV cu o zi înainte, dar la acel moment nu s-a ştiut că etichetele sunt false. 

“Acest depozi din Blaj a cumpărat în primăvara anului 2012 de la firma din Bucureşti o anumită cantitate, pe care a revândut-o aceleaşi firme în septembrie. Mai avea vreo trei săptămâni până la scadenţa termenului de expirare, acesta a confecţionat etichetele false. Din documentele verificate şi  din declaraţia de conformitate cu care a venit carnea cumpărată de la Bucureşti, rezultă ca şi producător o firmă din judeţul Braşov, alta decât cea cu care se aprovizona firma din Blaj. Unitatea nu funcţionează în momentul de faţă. Aşteptăm rezultatele analizelor, iar în funcţie de asta, probabil, că vom lua măsura de a interzice activitatea”, a completat directorul Miclea.

Comandantul IPJ Alba, chestorul principal de poliţie Nicolae Căbulea, a declarat că administratorul firmei este cercetat penal. “IPJ Alba s-a sesizat şi facem cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de înşelăciune cu privire la calitatea mărfurilor, faptă sancţionatăp de Codul Penal cu închisoare de la 1 La 7 ani. Aşteptăm rezultatele analizelor de laborator. Dosarul penal este înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Blaj”, a afirmat Căbulea. Adminsitratorul societăţii se numeşte Adrian Ioica. Acesta este şi asociat alături de o altă persoană fizică, probabil soţia acestuia: Alina Simona Ioica.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite