VIDEO DOCUMENT ”Ţara Moţilor”, cel mai bun documentar la Festivalul de film de la Veneţia în 1939

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Extracţia aurului este prezentată ca ocupaţie principală a moţilor
Extracţia aurului este prezentată ca ocupaţie principală a moţilor

În urmă cu 75 de ani, în Ţara Moţilor din Munţii Apuseni, regizorul Paul Călinescu a realizat primul film independent al Oficiului Naţional Cinematografic. Este vorba despre un documentar extaordinar care în doar 10 minute a surprins cea mai mare parte a activităţilor moţilor din anul 1939. Filmul a primit premiul pentru cel mai bun documentar la Festivalul de Film de la Veneţia.

Urmărind acest film desoperim simplitatea şi truda moţului pentru a avea ce pune pe masa copiilor. Moţii, oameni harnici din cele mai vechi timpuri au fost meşteri şi băieşi, au lucrat lemnul şi au căutat aur. După o săptămână de muncă fizică, ziua de duminică era aşteptată cu interes, atunci moţul îmbrăca hainele de sărbătoare, minunatul costum popular care era cusut în casă de femei şi mergea împreună cu familia la Sfânta Biserică, apoi se făcea rost de petrecere. 

Petercerile începeau cu ansamblul de tulnice care făceau să răsune dealurile pentru a chema localnicii, de la petrecere nu lipseau muzicanţii care deschideau jocul pe Ţarina de la Abrud, apoi alte ţarini şi învârtite. Prin dansuri şi port se poate observa eleganţa surprinzătore al acestor oamenii duri ce aveau mâinile crăpate, dar găseau resurse de a păstra ritmul Ţarinilor. Cea mai aşteptată zi de sărbătoare era Sf. Ilie, în mijlocul verii tinerii urcau pe Muntele Găina pentru a-şi întâlni dragostea la Târgul de Fete, iar meşterii sau gospodinele îşi expuneau spre vanzare obiectele create cu truda de-a lungul unui an întreg. Sarbatoarea de pe munte era un prilej bun de socializare şi schimb de mărfuri, şi a rămas şi astăzi cea mai veche sărbătoare câmpenească din zona Transilvaniei.

”Acolo sub un stejar mare care se cheamă Gorunul lui Horea se adunau căpeteniile jurate ca să pregăteascăşi să rânduiască Răscoala. La umbra Gorunului au săpat mormânt şi au îngropat pe conducătorul lor, Avram Iancu. (...) Cetele lui au fost rispite. Totuşi Iancu a biruit, căci atunci încă o dată s-a dovedit că ardeleii ştiu să îşi apere fiinţa. Sutele de cruci ce veghează mormintele săpate atunci care stau dovadă că legea românului a fost mai tare decât tunurile şi că nici o putere armată nu poate să biruiască spiritul”, astfel îşi începe autorul documentarul despre Ţara Moţilor. 

Filmul suprinde liniştea şi pacea din Ţara Moţilor, unde ”moţul duce o viaţă tihnită”. Sunt prezentate imagini cu principalele preocupări ale locuitorilor acestor ţinuturi sfinte, dar şi peisaje încântătoare, care chiar dacă sunt alb-negru redau atmosfera idilică a Apusenilor. Prelucrarea lemnului şi extracţia aurului reprezentau ocupaţiile de căpătâi ale moţilor. În doeumentare este prezentat sistemul de extracţie al aurului folosit la Roşia Montană,

paul calinescu

care se baza pe vestitele şteampuri, şaitroc şi pe apă. ”Băieşii moţi au mentalitate de jucător. Aplecaţi pe şaitrocul lor îşi petrec vremea să fileze ca pe nişte cărţi de poker firişoarele scâteietoare din nămolul pe care âl lucrează, jinduind întruna să găsească o parte din bogăţia râvnită”, afirmă naratorul.

Duminica era, pentru moţi, zi de odihnă, de rugăciune şi de petrecere. Povestea se închieie cu imagini de pe Muntele Găină unde se păstra datina străveche a Târgului de Fete.

Paul Călinescu a fost unul dintre cei mai mari regizori români ai secolului XX. S-a născut în 1902 la Galaţi şi a decedat în anul 2000. În 1941 a primit, din nou, premiul pentru film documentar la festivalul de la Veneţia unde a participat cu pelicula ”România în lupa contra bolşevismului”. În 1937 a fost distins cu Premiul I la Expoziţia Universală de la Paris pentru ”Colţuri din România”. 

Măsuri luate de Budapesta împotriva românilor „vinovaţi“ de cinstirea unui secol de la execuţia lui Horea la Alba Iulia

Povestea pensionului domnesc, locul în care fetele boierilor învăţau să ajungă „mume de familie” - ce reguli stricte şi lecţii li se impuneau domnişoarelor

Horea – iobagul care a făcut Răscoala pentru drepturile moţilor sau mason într-o lojă din Viena apropiată Împăratului? Explicaţia istoricilor

Amantlâcurile şi scandalurile care au zguduit Casa Regală: Regina Maria şi Carol al II-lea, sclavii iubirii. Regele Mihai şi secretul unei abdicări anunţate

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite