VIDEO „Cămătarii“ din Sibiu, încă 30 de zile după gratii. Curtea de Apel Alba Iulia a prelungit arestarea preventivă a şapte inculpaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoană cercetată în dosarul cămătarilor. Foto Adevărul
Persoană cercetată în dosarul cămătarilor. Foto Adevărul

Judecătorii Curţii de Apel Alba Iulia au hotărât, joi, 3 ianaurie 2013, prelungirea măsurii arestării preventive pentru cei şapte inculpaţi aflaţi după gratii în dosarul “cămătarilor” din Sibiu. Inculpaţii sunt acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, şantaj, cămătărie şi spălare de bani.

Cele şapte persoane aflate în arest preventiv sunt Dumitru Damian, Constantin Cornea, Daniel Bucur Iliuţ, Florin Bogdan Jucan, Nicolae Şandru, Ioan Tanciu şi notarul Răzvan Mărginean Emilian. Hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. 

În dosar mai sunt cercetate alte cinci persoane, care au interdicţie de a părăsi ţara. „Membrii grupării identificau persoanele care doreau să împrumute diferite sume de bani. Ulterior încheiau contracte notariale cu compliictate unor notari publici care susţineau activitatea membrilor grupării. În contractele de vânzare cumpărare pentru locuinţe sau terenuri erau trecute sume nereale, respectiv sumele împrumutate plus dobânzile pe care le percepeau. De la sume de 3.000 – 4.000 de euro se ajungea ca părţile vătămate să fie obligate să plătească sume de 100.000 de euro sau chiar mai mari”, a declarat comisarul şef Traian Berbeceanu, comandantul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia, la momentul reţinerii inculpaţilor în noiembrie 2012.

Procurorii D.I.I.C.O.T. au identificat mai multe părţi vătămate, pe care învinuiţii le- au împrumutat  cu  sume de bani în valută, pentru care au solicitat şi încasat dobânzi săptamânale/lunare de 10-50%. Pentru a-si  asigura recuperarea sumelor de bani pretinse, membrii gruparii au  obligat părţile vătămate sa constituie garanţii imobiliare. Actele erau intocmite in majoritatea cazurilor la Biroul Notarial al unuia dintre invinuiti, la solicitarea si conform indicatiilor membrilor gruparii  si cu sprijinul unei angajate din cadrul OCPI Sibiu, care asigura in mod preferential obtinerea certificatelor de carte funciara.

Notarul public primea comisioane substantiale, in schimbul sprijinului acordat membrilor gruparii la inselarea partilor vatamate, cu ocazia semnarii contractelor de imprumut. Ulterior, invinuitii  exercitau violente asupra victimelor, le santajau si le amenintau,  pentru a le determina să plătească  sumele de bani si dobanzile  fixate discretionar de catre membrii gruparii. Prejudiciul cauzat prin activitatea infractionala depaseste suma de 1.000.000 euro.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite