VIDEO Cum arată şi cum sună autostrada muzicală, proiectată să-i ţină treji pe şoferi. Când ar putea exista şi în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Indicatoare pentru drumuri ”muzicale”
Indicatoare pentru drumuri ”muzicale”

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere vrea să monteze pe mai multe şosele marcaje speciale care, la trecerea maşinilor, emit vibraţii muzicale şi nu îi lasă pe şoferi să adoarmă. Astfel de marcaje există de mai mulţi ani în ţările dezvoltate.

Potrivit CNAIR, autostrada A1, spre Piteşti, urmează să fie primul drum muzical din România. Pe şosea vor fi montate marcaje speciale care atunci când maşinile vor trece peste ele, vor determina vibraţii, iar şoferii vor auzi în vehicul armonii cunoscute. Până acum au fost alese două melodii: “Drumurile noastre” şi “Ciocârlia”.

Ideea drumurilor muzicale apare în strategia CNAIR pentru anul 2020. Acestea ar trebui să îi convingă pe şoferi să nu depăşească limita de viteza şi să îi ţină treji la volan.

Astfel de şosele există deja în Danemarca, Ungaria, Japonia, Coreea de Sud, Statele Unite, China, Iran, San Marino, Taiwan, Olanda, Indonezia. În Ungaria s-a inaugurat în 2019 un tronson acustic între autostrada M7 şi Kaposvar. 

Inovaţia a fost descoperită de un inginer japonez. Shizuo Shinod a săpat, cu un buldozer, unele fragmente de drum pe care accidental le-a marcat cu o gheară. Mai târziu, când a condus de-a lungul acestor marcaje şi-a dat seama că vibraţia produsă în maşina lui poate fi percepută ca o melodie. Primul drum muzical a fost creat, însă, în octombrie 1995, în Danemarca, de doi artişti danezi - Steen Krarup Jensen şi Jakob Freud-Magnus. Şoseaua a fost denumită Asphaltophone.

Autostradă muzicală în SUA

În 2007, o echipă de ingineri de la Institutul de Cercetare Industrială Hokkaido a perfecţionat modelul lui Shinoda şi a construit o serie de ”drumuri muzicale” în Japonia. Aceste şosele au mai multe adâncituri la intervale specifice de-a lungul suprafeţei drumului. În funcţie de distanţa dintre adâncituri şi de adâncimea lor, o maşină, care se deplasează cu o anumită viteză deasupra lor, va produce o serie de sunete înalte sau joase, permiţând proiectanţilor să creeze un ton distinct. Cu cât canelurile sunt situate mai aproape una de alta, cu atât este mai înaltă tonalitatea sunetului. Ingredientul principal în acest amestec sonor este viteza autovehiculului.

Drum muzical în Ungaria

Canelurile sau marcajele sunt făcute pe marginea drumului, în apropiere de bordură şi nu la mijloc, astfel încât conducătorii auto să aibă opţiunea de a le evita dacă nu au o dispoziţie muzicală. Cei care vor să audă melodii, trebuie să păstreze ferestrele maşinii închise şi să conducă cu o anumită viteză. Dacă se va conduce cu o viteză mai mare decât cea indicată, melodia va suna ca şi cum o casetă a fost pusă pe fast forward, iar dacă se va conduce prea lent, va avea efectul slow motion. 

Autostrada muzicală în Olanda

Citiţi şi:

 

Începe lupta în PNL pentru Primăria Alba Iulia. Veste proastă pentru Voicu Paul: intră în cursă deputatul Florin Roman. Cum poate da lovitura USR

 

Patroana condamnată la închisoare cu executare pentru 14 infracţiuni. Schema prin care a înşelat o bancă cu 250.000 de lei

 

Metoda „şmen“ sau cum să înşeli o vânzătoare cu sute de lei. Poliţiştii au intrat pe fir şi l-au descoperit pe autor

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite