VIDEO Cum arăta o defilare de 1 Mai în 1940. Imagini document de la Sebeş, publicate după 80 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Videograful din Sebeş a scos la lumină filmul vechi de 80 de ani. Foto: Facebook/ Eduard Schneider
Videograful din Sebeş a scos la lumină filmul vechi de 80 de ani. Foto: Facebook/ Eduard Schneider

Cum arăta o defilare de Ziua Muncii în urmă cu 80 de ani? Răspunsul este oferit de cunoscutul producător video Eduard Schneider din Sebeş.

La Sebeş avea loc în anul 1940 o defilare în ziua de 1 mai, dedicată Zilei Muncii. Câteva sute de persoane au mărşăluit pe strada principală a oraşului pentru a marca sărbătoarea muncitorilor.

O filmare realizată atunci s-a păstrat peste timp şi este făcută publică în 2020, după 80 de ani. Iniţiativa aparţine cunoscutului producător video Eduard Schneider care a obţinut imaginile de la o familie de etnici germani. 

”Este cea mai veche filmare cu Sebeşul publicată vreodată până acum. Acest material este filmat şi nu scanat fotogramă cu fotogramă, aşa cum vor fi toate celelalte care vor urma. L-am vizionat ca şi voi pentru prima dată astăzi, dar trebuie să avem răbdare pentru restul”, a transmis Eduard Schneider.

Producătorul a transmis şi mulţumiri celor care au contribuit la realizarea evenimentului videografic: ”Mulţumiri familiei Krasser, în special Udo Krasser pentru punerea la dispoziţie a imaginilor, familiei Mauksch pentru încredere şi legături esenţiale, Johann Schuster pentru expertiză, Cîndea Vasile Dan pentru transport, Hans Schneider pentru proiector şi consultanţă, Andreas Lüscher pentru documentarea momentului şi nu în ultimul rând Ovidiu Pârjol - coloana sonoră interpretată la pian”.

1 mai sebes

Foto: Facebook/ Eduard Schneider

În anul 1889, la Paris, s-a decretat ziua de 1 mai ca Ziua Internaţională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago, ziua fiind comemorată prin manifestaţii muncitoreşti. Cu timpul, 1 mai a devenit sărbătoarea mişcărilor muncitoreşti în majoritatea ţărilor lumii, diversele manifestări căpătând amploare pe măsură ce autorităţile au convenit cu sindicatele ca această zi să fie liberă.

sebes defilare 1940

La 1 mai 1890 au avut loc demonstraţii în SUA, în majoritatea ţărilor europene, în Chile, Peru şi Cuba. După aceasta, 1 mai a devenit un eveniment anual. La scurt timp, Federaţia Americană a Muncii s-a dezis cu totul de 1 mai, celebrând în schimb Labor Day („Ziua Muncii”) anual, în prima zi de luni a lui septembrie. Pe 28 iunie 1894, Congresul SUA a adoptat un act confirmând această dată ca sărbătoare legală. Această decizie a fost luată pentru a repara ofensa adusă greviştilor de la Sindicatul American al Căilor Ferate şi al căror protest fusese înăbuşit prin trimiterea de trupe. Ziua Muncii în SUA este asimilată grătarelor, autostrăzilor aglomerate şi ca ultimul week-end lung al verii.

sebes defilare 1940

Citiţi şi:

 

Ce idei mai au românii pentru afaceri din fonduri europene: fabrică de pălării finanţată cu 70.000 de euro prin AFIR

 

Tragedia din spatele ultimului deces provocat de coronavirus în Alba. Doi soţi au murit la câteva zile unul după altul

 

Mesajul primarului din oraşul care a interzis circulaţia auto în 1 şi 2 mai: „Sănătatea este mai importantă decât plimbatul sau ieşitul la grătare“

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite