VIDEO Alunecare de teren masivă pe lotul 1 al Autostrăzii Sebeş-Turda. Un deal a luat-o la vale, acoperind jumătate din corpul viitoarei şosele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alunecarea de teren de pe lotul 1 al Austostrăzii Sebeş-Turda. Foto: ziarulunirea.ro
Alunecarea de teren de pe lotul 1 al Austostrăzii Sebeş-Turda. Foto: ziarulunirea.ro

O alunecare masivă de teren s-a produs pe lotul 1 al autostrăzii Sebeş-Turda, în apropierea nodului rutier Alba Iulia Nord.

Incidentul s-a produs pe şantierul autostrăzii A10 Sebeş-Turda, lotul 1, în zona dealului de la Pârâul Iovului.

Astfel, pe lângă faptul că lucrările au întârziat enorm de mult, autostrada trebuind să fie deschisă circulaţiei în urmă cu doi ani, ploile abundente din ultima vreme au produs şi o alunecare masivă de teren, în zona nodului rutier Alba Iulia Nord. 

Dealul de la Pârâul Iovului a luat-o la vale, taluzul ocupând o parte din corpul autostrăzii aflate în construcţie.

Aşa cum se poate observa în imaginile video, pământul a plecat cu tot cu ancorele şi celelalte mijloace de susţinere puse de către constructor.

Lotul 1, în lungime de 17 kilometri, este construit antreprenorul italian Impresa Pizzarotti. Stadiul fizic de execuţie este de circa 89%. Pe surse, se discută de o deschidere a circulaţiei de la Sebeş până la nodul rutier Albă Iulia Sud, dar există şi posibilitatea finalizării nodului Alba Iulia Nord, astfel încât să se poată circula până la ieşire din oraş spre Turda. 

La Sebeş chiar dacă nodul rutier nu va fi finalizat, legătura A10 cu DN1 şi implicit cu A1 s-ar face prin sensurile giratorii existente la Lancrăm. Specialiştii susţin că sunt şanse mici, totuşi, că lotul 1 să fie gata, integral, în 2020, în timp ce despre lotul 2 se discuta doar în termeni de finalizare cu trimitere în a două jumătate a anului 2021.

A10 Sebes - Turda - Lotul 1 - 17 km - de la intrarea pe autostradă de la Sebeş până la Pârâul Iovului (km 0+000 – km 17+000)

Valoare: 541.739.137 lei

Constructor: Impresa Pizzarotti

Contract: Semnat pe 14 noiembrie 2014

Termen de finalizare (contractual): Octombrie 2016

Deschidere posibilă: 30 noiembrie 2020 (asumat de constructor) / Q1-Q2 2021 (realist)

Stadiu fizic / stadiu financiar (mai 2020): 89,10% / 79,07%

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite