VIDEO Alba Iulia în 1989. Cum arăta oraşul cu câteva luni înainte de Revoluţie

VIDEO Alba Iulia în 1989. Cum arăta oraşul cu câteva luni înainte de Revoluţie

Parcul Unirii şi cartierul Cetate în 1989. Foto: captura youtube

Alba Iulia era în 1989 un oraş tipic pentru comunism, cenuşiu şi cu mari lipsuri din toate punctele de vedere. Un filmuleţ de câteva minute ne arată câteva imagini despre ceea ce a fost oraşul în vara anului 1989, cu câteva luni înainte de Revoluţie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Filmuleţul începe cu imagini ale râului Mureş, podului rutier şi drumului naţional de acces în oraş din spre Sebeş. Continuă apoi cu punctul central de atracţie al oraşului, la fel ca şi în prezent, Cetatea Vauban. Se poate observa Poarta a III-a în ipostaza veche, nerestaurată, Obeliscul lui Horea, Cloşca şi Crişan, Sala Unirii, statuia lui Mihai Viteazul. Toate acestea s-a păstrat în această formulă până după anul 2000, când au început lucrările de modernizare şi restaurare în Cetate.
 
Imaginile continuă cu Parcul Unirii, cartierul Cetate şi hotelul cu acelaşi nume. Se mai pot vedea Casa de Cultură a Sindicatelor, zona Materna unde s-a ”aprins” scânteia Revoluţiei la Alba Iulia, Bulevardul Transilvaniei, blocuri şi clădirea Colegiului Naţional ”Horea, Cloşca şi Crişan”.
 
Alba Iulia avea în 1989 aproximativ 70.000 de locuitori, cu circa 7.000 mai mult decât în prezent. Era un oraş industrializat cu fabrici şi uzine unde lucrau mii de oameni. În prezent doar două (Apulum SA şi Saturn SA) din cele cinci mari uzine mai sunt în activitate. Între timp, Alba Iulia s-a schimbat decisiv, în prezent punându-se accent pe turism. Restaurarea completă a Cetăţii Alba Carolina a adus oraşul în prim-plan la nivel naţional şi cunoscut la nivel internaţional.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările