VIDEO Cum se aeriseşte corect caloriferul. Sfaturi pentru un randament maxim al instalaţiei de căldură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La fiecare început de iarnă este nevoie de aerisirea caloriferelor, care, în timp, acumulează aer şi nu mai dau randamentul necesar pentru încălzirea locuinţei. În plus, dacă există posibilitatea ca acestea să fie expuse la temperaturi foarte scăzute pe o perioadă mai îndelungată, este indicat ca în interior să existe şi antigel.

Bulele de aer prinse în interiorul caloriferului scad transferul de căldură şi uşor uşor costurile de încălzire vor creşte deoarece randamentul instalaţiei de încălzire scade. Operaţiunea de aerisire este absolut necesară pentru că instalaţia de încălzire să funcţioneze la randament maxim. 

De obicei, această operaţiune se realizează la câteva zile după ce instalaţia de încălzire a fost pusă în funcţiune sau ori de câte ori este nevoie. Atunci când se identifică zone mai reci pe suprafaţa caloriferului, mai mult ca sigur o bulă de aer este rămasă în calorifer şi trebuie eliminată. 

  

Apa caldă intră prin partea superioară a caloriferului (ţeava de tur) şi iese prin partea inferioară (ţeava de retur) după ce a traversat caloriferul în diagonală. Bulele de aer care se pot formă se ridifica în partea superioară a caloriferului. În partea de sus a caloriferului, în general deasupra returului, se găseşte montat un robinet de aerisire, în partea opusă 

Acest fenomen apare la toate tipurile de calorifere, indiferent de materialul din care este făcut (fontă, oţel, aluminiu). De menţionat că nu toate problemele legate de încălzirea caloriferului pot fi rezolvate prin aerisirea acestuia, câteodată o problemă poate fi cauzată de ţevile de ţur/retur înfundate sau chiar înfundarea caloriferului 

Procesul tehnic de aerisire a caloriferelor:

- se închid robineţii de tur/retur 

- se deschide uşor robinetul de aerisire al caloriferului (va ieşi apă şi aer) 

- se ţine deschis robinetul de aerisire până la momentul la care va ieşi doar apă (de obicei procesul durează câteva secunde)

- se închide robinetul de aerisire şi se deschid complet robineţii de tur/retur.

Procesul se realizează fie cu o rozetă specială care este oferită de către instalator atunci când se realizează isntalaţia, fie pur şi simplu cu o şurubelniţă. Este nevoie, de asemenea, de un recipient în care să fie adunată apa care va ieşi din instalaţi în perioada în care este deschis robinetul de aerisire.

Dacă căldura este furnizată de o centrală termică de apartament sau casă, se începe cu cel mai apropiat de centrală termică şi se încheie cu cel mai îndepărtat. De obicei, cantitatea cea mai mare de aer se acumulează în cel mai îndepărtat calorifer de centrală, respectiv la capătul unei linii de furnizare a agentului termic. 

În condiţiile în care cantitatea de aer eliminată va determina scăderea presiunii în instalaţie este necesară completarea cu apă până la presiunea normală de la robinetul aflat lângă centrală.

Citiţi şi:

Dreptate în justiţie după 9 ani în dosarul unui accident de muncă mortal. Victima avea doar 22 de ani

Primăria Alba Iulia pune la bătaie 1,7 milioane de lei pe 4 ani pentru ridicarea maşinilor parcate neregulamentar

Omul care a supravieţuit plutonului de execuţie. A fost poreclit „Împuşcatul“

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite