Partidul Social Democrat, acuzat de spălare de bani şi deturnare de fonduri. Documente din raportul Autorităţii Electorale Permanente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
documente roman psd

Deputatul Florin Roman, vicepreşedinte al PNL, acuză Partidul Social Democrat (PSD) de ”spălare de bani” şi de ”deturnare de fonduri”. Faptele ar rezulta dintr-un raport de control al Autorităţii Electorale Permanente (AEP) privind modul în care au fost cheltuiţi banii primiţi din subvenţiile acordate partidelor politice.

Florin Roman a vorbit despre această chestiune într-o conferinţă de presă susţinută vineri, 8 martie, la Alba Iulia.

”Îi acuz deschis de spălare de bani şi deturnare de fonduri. Vă pun la dispoziţie o copie după actul de control a Autorităţii Electorale Permanente. Este principalul motiv pentru care PSD a schimbat în regim de urgenţă conducătorul Autorităţii Electorale Permanente şi şi-a pus acolo omul care de fapt se face responsabil de spălare de bani şi de deturnare de fonduri în special pentru bani negri pentru partid şi pentru plata la negru şi în alte cazuri prin firme a unor jurnalişti pe care îi vedeţi în studiourile centrale de televiziune, în special de la Antena 3 şi România TV care sunt prezentaţi ca şi analişti independenţi dar care beneficiază la greu de susţinerea financiară a Partidului Social Democrat”, a spus Florin Roman într-o conferinţă de presă.

Acesta a prezentat public o serie de documente despre care a spus că fac parte dintr-o notă de informare a Autorităţii Electorale Permanente, după controlul la PSD. Potritiv acestora, în 2017 şi 2018, PSD a plătit sume importante de bani unor firme care ar avea legătură cu jurnalişti, în mod direct sau indirect. Documentul cuprinde şi o listă cu numele acestor firme, dar şi cu sumele plătite din subvenţii acestora. În documente se precizează sumele sunt aproximative, ”valoarea corectă fiind menţionată după finalizarea misiunii de control”.

Nota de informare cuprinde şi exemple concrete de cheltuire a banilor, cum ar fi achitarea de către partid a sumei de 1.770.344 de lei în contul persoanei fizice Corneliu Geană, în 2018. După ce în presă au apărut informaţii cu privire la subvenţiile utilizate de Partidul Social Democrat şi după declanşarea controlului Autorităţii Electorale Permanente, Geană a returnat 1.681.754 lei, se precizează în document. Aceeaşi sursă mai arată cum, în 2018, din contul bancar deschis pentru încasarea subvenţiilor de la stat a fost ”retrasă în numerar o sumă de 290.000 de lei (care nu reprezintă salarii) şi depusă în casă, cu precizarea că până la data suspendării controlului echipa de control nu a verificat operaţiunile derulate cu numerar şi consemnate în registrul de casă”.

Activitatea de control a fost suspendată la data de 23.01.2019 printr-o adresă semnată de preşedintele de atunci, Daniel Barbu. Acesta a demisionat din funcţie în februarie, motivând că va candida pentru un post de europarlamentar din partea ALDE. În 28 februarie, Birourile Permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au aprobat destituirea directorului general al Departamentului de control al finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale din AEP, Toma - Bogdan Costreie, cel care a decis efectuarea controlului privind cheltuirea banilor publici de către PSD

Vicepreşedintele AEP, Marian Muhuleţ, a afirmat că în luna ianuarie a fost suspendat controlul privind modul în care au fost cheltuiţi banii primiţi de PSD din subvenţiile acordate partidelor politice în anul 2017, iar Curtea de Conturi a decis ca exercitarea controlului asupra subvenţiilor să se reia începând cu luna august 2019.

documente roman psd
documente roman psd
Imagine indisponibilă
documente roman psd
Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite