USR propune bugetare participativă la Alba Iulia. Unele investiţii ar putea fi decise de cetăţeni

USR propune bugetare participativă la Alba Iulia. Unele investiţii ar putea fi decise de cetăţeni

Filiala USR Alba a depus, joi, 15 noiembrie, la Primăria Alba Iulia, o propunere de amendament la bugetul pentru 2020 vizând participarea publică a cetăţenilor la luarea unor decizii privind cheltuirea banilor publici.

Ştiri pe aceeaşi temă

”Obiectivul iniţiativei vizează democratizarea modalităţii de luare a deciziilor de dezvoltare locală şi promovează participarea publică a cetăţenilor în scopul creşterii calităţii vieţii în oraş. Cu alte cuvinte, Bugetul Participativ presupune transferul către cetăţeni a responsabilităţii decizionale pentru un procent de 5% alocat din bugetul de investiţii al oraşului”, susţin reprezentanţii USR Alba într-un comunicat de presă.
 
Campania ”Tu decizi pentru Alba Iulia!” este apreciat ca fiind primul exerciţiu de buget participativ din Municipiul Alba Iulia şi urmează să se desfăşoare pe parcursul anului 2020. Potrivit iniţiatorilor, campania urmăreşte să asigure cadrul necesar atât pentru consultarea, cât şi pentru participarea în mod direct şi într-o manieră democratică a cetăţenilor în luarea deciziilor privind cheltuirea unei părţi din bugetul local. Astfel, membrii comunităţii se transformă, din simpli observatori, în protagonişti ai administraţiei publice locale.
 
Domeniile de aplicare vizate sunt: Infrastructura stradală: alei, trotuare, scuaruri şi zone pietonale; Mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei; Amenajare spaţii verzi şi locuri de joacă; Amenajare spaţii publice (mobilier urban, iluminat public etc.); Infrastructură educaţională; Infrastructură culturală; Infrastructura socială; Infrastructură de sănătate şi Oraşul digital (Smart City)
 
Calendarul campaniei:
Etapa 1: 01.02.2019-31.03.2019 – înfiinţarea „Grupului de Lucru Bugetar Participativ” şi
lansarea oficială a platformei web dedicate „Alba Iulia participă”;  
Etapa 2: 31.03.2019-15.05.2019 – Întâlniri la nivel de cartier în cadrul cărora cetăţenii sunt informaţi asupra modului în care decurge campania, bugetul alocat şi proiectele ce pot fi depuse de către cetăţeni.
Etapa 3: 15.05.2019 – 01.07.2019 – Propunerea proiectelor şi verificarea îndeplinirii cerinţelor minimale de eligibilitate şi respectiv validarea lor de către „Grupul de Lucru Bugetar Participativ”;
Etapa 4: 01.07.2019 – 15.08.2019 – Înscrierea online a proiectelor eligibile;
Etapa 5: 15.08.2019 – 30.09.2019 – Dezbaterea proiectelor, etapă ce presupune discuţii ce se vor desfăşura atât în mediul online cât şi la nivel de cartiere în legătură cu proiectele depuse;
Etapa 6: 30.09.2019 – 30.10.2019 – Votul proiectelor: aceasta presupune votul online al proiectelor avizate de către „Grupul de Lucru Bugetar Participativ”.
Etapa 7: 30.11.2019 – Publicarea proiectelor câştigătoare şi integrarea lor în bugetul de investiţii pe anul viitor; 
Etapa 8: Implementare din partea administraţiei şi monitorizare din partea „Grupului de Lucru Bugetar Participativ”. Indicat ar fi ca perioada de implementare a proiectelor să nu depăşească 24 de luni.
 
În România, Cluj Napoca a fost primul oraş în care s-a implementat conceptul de buget participativ începând din anul 2017, căruia îi este alocat un buget de 2 milioane de euro. Exemplul Clujului a fost urmat de Primăria Sibiu, tot la propunerea USR.  
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: