Unicul centru de dializă din Alba nu are heparină pentru bolnavi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O parte dintre dializaţi vin de la o distanţă de aproape 100 de kilometri pentru a primi tratamentul de trei ori pe săptămână. Unul dintre medicamentele necesare pentru dializaţi, heparina, lipseşte. Pentru tratament este folosit un produs asemănător care nu are toate proprietăţile medicamentului standard

În judeţul Alba 140 de persoane au nevoie de dializă de trei ori pe săpătămână pentru a putea trăi. O parte dintre cei bolnavi vin de la mare distanţă pentru a urma un tratament de patru ore la centrul de lângă Alba Iulia. Mulţi dintre ei sunt înscrişi pe listele de aşteptare pentru un transplant de ani de zile dar până la o operaţie au obligatoriu nevoie de tratament. Una dintre substanţele necesare acestui tratemant lipseşte de mai câteva luni de la centrele de dializă din ţară.

Heparina standard lipseşte bolnavilor dializaţi

„Este o situaţie generală, în toate centrele din ţară lipseşte heparina. Folosim acum pentru dializa pacienţilor din Alba alte medicamente care sunt apropiate de substanţa de bază dar avem neapărată nevoie de heparina standard“, a spus Daniela Anghel, coordonatorul centrului de la Alba.

Cele 27 de aparate ale centrului sunt folosite zilnic, fiecare dintre ele are o capacitate de trei ture. Cei 140 de pacienţi vin la unicul centru de dializă din toate părţile judeţului, unii dintre ei de la aproape 100 de kilomentri. „Peste 50 la sută dintre pacienţi sunt bărbaţi cu vârste între 20 şi 78 de ani. Avem pacient care vine şi de la Scărişoara. Tratamentul şi transportul este gratuit“, a mai spus medicul Daniela Anghel.

Aşteaptă de ani de zile un transplant

Majoritatea pacienţilor dializaţi din Alba sunt înscrişi pe listele de aşteptare pentru un transplant. „Fac dializă de cinci ani. Până acum am fost chemat de două ori la Cluj-Napoca pentru transplant. Nu eram singurul. Mai erau 150 de persoane. Din păcate eu nu am fost compatibil“, a spus Emil Groza, de 61 de ani din satul Pănade, de lângă Blaj.

Pe aceleaşi liste de aşteptare este înscris şi Iosif Kelemen, care face dializă de mai bine de doi ani de zile. „Este greu cu dializă. Avem o maşină care ne aduce de acasă de trei ori pe săptămână. O şedinţă ţine patru ore. Sper să nu ajungă nimeni la aşa ceva. Înainte de tratament am slăbit mult şi nu mai aveam putere. Acum pentru a scăpa de dializă trebuie transplant, dar e mult de aşteptat“, a spus pacientul de 72 de ani de la Aiud. 

 „Dializa este ultima soluţie. Pentru a nu ajunge aici oamenii trebuie să fie echilibraţi şi să meargă la consultul medical regulat, să aibă un regim de viaţă sănătos“, a mai spus Daniela Anghel, coordonatorul Centrului de dializă Alba.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite