Un „ţepar” faimos vrea în libertate după 4 luni de închisoare din sentinţa de 8 ani. De ce a fost refuzat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tition Ovidiu este la închisoare din octombrie 2021
Tition Ovidiu este la închisoare din octombrie 2021

Un afacerist controversat, care a dat în cursul îndelungatei sale cariere infracţionale, „ţepe” de milioane de lei vrea să fie liberat condiţionat după doar câteva luni de la revenirea după gratii.

Braşoveanul Ovidiu Tition a depus la Judecătoria Aiud o cerere de liberare condiţionată din executarea pedepsei de 8 ani de închisoare rămasă definitivă în 28 octombrie 2021, la Curtea de Apel Braşov. Bărbatul a comis în trecut infracţiuni de înşelăciune şi în Alba fiind condamnat în 2018 la 6 ani de închisoare pentru înşelăciune, delapidare şi infracţiuni la legea cecului.

În Alba mai este judecat într-un alt dosar, pentru evaziune fiscală, pedeapsa primită la instanţa de fond fiind de 2 ani de închisoare cu executare, fiind obligat să achite despăgubiri în valoare de peste 600.000 de lei. Cauza se află la Curtea de Apel Alba Iulia, cu termen pentru data de 22 martie 2022. 

    

În dosarul în care a primit 8 ani de închisoare, instanţa a scăzut perioada deja executată ca urmare a precedentelor două condamnări, astfel încât deţinutul ar fi îndeplinit fracţia care să îi permită liberarea condiţionată. De la data reîncarcerării şi până la data analizării în comisia de liberări condiţionate, condamnatul a executat un număr de 36 de zile, iar până la data judecării cauzei (23 februarie 2022) mai executând număr de 56 de zile.

”Având în vedere condamnările anterioare ale condamnatului, pedepsele fiind contopite în prezenta pedeapsă, instanţa constată o specializare a condamnatului în săvârşirea de astfel de infracţiuni – a mai fost condamnat de 4 ori pentru săvârşirea acestui tip de infracţiune. Instanţa constată că petentul a fost condamnat pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune în formă continuată – nu mai puţin decât 34 de acte materiale, faptă săvârşită în stare de recidivă postcondamnatorie. În aceste condiţii, instanţa constată că din punct de vedere al antecedentelor penale condamnatul nu îndeplineşte condiţiile pentru a se dispune liberarea condiţionată”, se menţionează în hotărârea Judecătoriei Aiud. 

„Petentul nu a fost stăruitor în muncă”

De asemenea, judecătorul a constatat că în perioada de la încarcerare şi până la soluţionarea cererii, condamnatul nu a muncit, însă şi-a manifestat dorinţa de a efectua activităţi lucrative.

”Având în vedere că a executat anterior o perioadă de aproximativ 5 ani de închisoare şi a reuşit să cumuleze un număr de doar 48 de zile considerate ca executate în baza muncii prestate, se constată că petentul nu a fost stăruitor în muncă, cererea de liberare condiţionată fiind neîntemeiată şi sub acest aspect. Având în vedere antecedentele penale ale condamnatului şi insuficienta implicare în muncă, instanţa constată neîndeplinirea de către acesta a condiţiilor prevăzute de lege pentru a se putea dispune liberarea condiţionată”, se mai susţine în hotărâre.

Instanţa a stabilit că următoarea cerere de liberare condiţionată va putea fi depusă peste 4 luni, timp considerat suficient pentru ca acesta ”să demonstreze un comportament adecvat în mediul carceral, de natură a convinge instanţa asupra posibilităţilor reale de reintegrare socială”. Afaceristul a contestat hotărârea la Tribunalul Alba.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Dosar penal în cazul a trei monumente istorice cumpărate de o fundaţie maghiară cu documente suspecte de fals

Jurista unui spital, pedepsită de şefi să lucreze într-un spaţiu insalubru şi neîncălzit pentru că a reclamat probleme în instituţie. Ce au decis judecătorii

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite