Un şofer fotografiat că ar fi aruncat deşeuri a scăpat de amendă din cauza incompetenţei unor poliţişti locali

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şoferul a aruncat gunoaiele din maşină Foto Arhivă
Şoferul a aruncat gunoaiele din maşină Foto Arhivă

Un bărbat din oraşul Cugir, care ar fi fost fotografiat în timp ce a aruncat deşeuri pe malul unui râu, a scăpat de amendă pentru că poliţiştii locali nu au constatat fapta cu propriile simţuri şi au greşit persoana amendată.

Potrivit procesului verbal de sancţionare, bărbatul (S. Teodor) este acuzat că s-a deplasat în 29 octombrie 2019, cu un autoturism Dacia care s-a dovedit că avea plăcuţe de înmatriculare false, pe malul râului Cugir şi a aruncat deşeuri într-o zonă în care era interzis acest lucru. 

Fotografii cu bărbatul în timp ce arunca gunoiul pe malul râului au fost făcut publice, ulterior, iar peste aproape o lună de zile Poliţia locală s-a sesizat şi l-a amendat.

În 26 noiembrie 2019, acesta a fost sancţionat cu amendă contravenţională în valoare de 200 de lei, procesul-verbal fiind primit acasă în data de 2 decembrie. În aceeaşi lună, bărbatul a contestat amenda la Judecătoria Alba Iulia, iar în 26 februarie 2021 a fost pronunţată prima decizie.

Judecătorul s-a referit în motivarea deciziei şi la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care prevede să fie respectată o anumită proporţie între prezumţia de legalitate şi temeinicie a procesului verbal şi prezumţia de nevinovăţie instituită în favoarea acuzatului. 

Fapta nu a fost constatată prin propriile simţuri”

Şoferul a fost absolvit de vină de către magistratul care a judecat cauza, după ce Poliţia Locală a susţinut, la rândul său, că nu se opune anulării procesului verbal.

”Din actele dosarului reiese că la întocmirea actului de sancţionare au fost avute în vedere planşele fotografice depuse la fila 13 şi că transportul în discuţie a fost făcut cu autoturismul marca Dacia. Având în vedere că fapta contravenţională reţinută în sarcina petentului nu a fost constatată prin propriile simţuri de către agentul constatator, instanţa apreciază că prezumţia simplă de temeinicie de care actul atacat se bucură este una mai puţin caracterizată în raport cu prezumţia de nevinovăţie astfel încât revine intimatului sarcina de a produce probele necesare dovedirii temeiniciei actului atacat”, astfel a motivat judecătorul soluţia pronunţată în dosar.

Se mai susţine că, din probele administrate reiese că petentul nu a folosit autoturismul marca Dacia având ataşate plăcuţe cu nr de înmatriculare (…) şi că nu a săvârşit fapta reţinută în procesul verbal criticat. Acesta a relatat instanţei că nu a deţinut niciodată un autoturism marca Dacia Papuc, la fel ca cel ce a fost fotografiat, el arătând că este posesorului unul alt tip de autovehicul. A depus 

Decizia a fost luată după ce s-a solicitat de la Poliţia Cugir şi o copie a dosarului penal deschis în 2019 pe numele şoferului pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui autovehicul cu numere false de înmatriculare. Acesta a fost acuzat că a montat pe autoturismul cu care a transportat gunoiul plăcuţe cu numărul de înmatriculare ce aparţineau altui vehicul şi care a fost radiat anterior din circulaţie.

Nici ancheta penală nu a mers mai departe în ceea ce priveşte persoana sancţionată cu amendă. Hotărârea Judecătoriei Alba Iulia nu a fost contestată, astfel încât a rămas definitivă. S. Teodor nu va plăti amenda de 200 de lei aplicată de Poliţia Locală a oraşului Cugir.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Ultima relicvă industrială comunistă din Alba. La ce foloseşte acum turnul de 220 de metri de la Zlatna VIDEO

Cine este interlopul care a organizat protestul anti-mască din Alba Iulia. Condamnat pentru proxenetism, liberat condiţionat în 2020

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite