Un nou pistol realizat la Cugir intră în dotarea armatei române. Legătura armei cu Tudor Vladimirescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pistolul produs la Fabrica de Arme din Cugir
Pistolul produs la Fabrica de Arme din Cugir

Uzina Mecanică Cugir a început producţia unui pistol românesc, de calibru 9 mm, LP5 – Pandur, model 2021, care va intra în dotarea armatei rom\ne.

Primele 100 de modele sunt comemorative, cu prilejul împlinirii a 200 de ani de la revoluţia condusă de Tudor Vladimirescu în 1821.

De altfel, pe pistol este gravat un citat intrat în istorie: “Patria se cheamă norodul, iar nu tagma jefuitorilor”. Lansarea armei a avut loc vineri la sediul Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I”.

Este vorba despre prima armă comemorativă de colecţie românească, realizată de Compania Naţională ROMARM prin Uzina Mecanică Cugir.

Arma a trecut cu succes testele de aprobare NATO şi va intra în dotarea armatei române. UM Cugir a mai realizat două variante anterioare ale LP5, în 2000 şi în 1995.

Aceste arme au înlocuit vechile pistoale Tokarev TTC şi Carpaţi Model 1974 din dotarea armatei române. Pistolul este o copie aproape identică a modelului israelian Jericho 941.

arma cugir nato

Vă recomandăm să mai citiţi:

 

Biblioteca Batthyaneum, unde se află faimosul manuscris Codex Aureus, rămâne a Statului Român. Justiţia s-a opus retrocedării către Biserica Catolică

 

Poliţistul-şef la ”Ordine publică”, judecat pentru alcool la volan. De ce a respins instanţa acordul cu procurorii

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite