Un hacker din Sebeş a „spart“ serverele unor firme şi instituţii. Prins de DIICOT, a fost condamnat la închisoare cu suspendare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
hacker politia.md

Un tânăr în vârstă de 38 de ani, cu domiciliul în municipiul Sebeş, a fost condamnat la pedeapsa de 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunilor de acces ilegal la un sistem informatic şi operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

Decizia a fost pronunţată în 3 septembrie 2018 la Tribunalul Alba unde a fost admis un acord de recunoaştere a vinovăţiei încheiat între inculpat şi un procuror din Cadrul Serviciului Teritorial DIICOT Alba Iulia. Dosarul a fost înregistrat la instanţă în 13 iulie 2018. Prin actul de sesizare a instanţei s-a reţinut că inculpatul are preocupări pe linia săvârşirii infracţiunilor din domeniul criminalităţii informatice.

Părţi vătămate în dosar sunt societăţi şi instituţii publice ale căror servere au fost atacate de ”hackerul” din Sebeş. Este vorba despre Aurocom SRL Plosca, Aquaserv SA Tulcea, Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice Bucureşti şi Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare Bucureşti. În urma investigaţiilor efectuate a rezultat că acesta a avut instalate pe calculatorul proprietate personală aplicaţii în scopul identificării sistemelor informatice (severe) pe care rulează sistemul de operare Windows care au funcţia de conectare la distanţă activă. Cu ajutorul acestora, inculpatul a accesat un server în scopul obţinerii de date informatice. 

”S-a stabilit faptul că inculpatul este membru activ pe siteuri/forumuri dedicate criminalităţii informatice, siteuri care oferă servicii contre cost privind recuperarea parolelor reţelelor wireless, precum şi decriptarea documentelor create cu ajutorul Microsoft Office, protejate cu parolă.  Din verificările efectuate a rezultat că inculpatul a mai accesat de la diferite adrese IP şi serverele Aquaserv SA Tulcea, ANRSC Bucureşti şi CNEE Bucureşti, chiar dacă activitatea acestora nu a fost perturbată, cu scopul probabil de a obţine date informatice, pe care ulterior să le folosească ilicit ori să le comercializeze altor persoane. În urma analizării rezultatelor percheziţiei informatice efectuate asupra sistemelor informatice ridicate de la domiciliul inculpatului a rezultat faptul că în cursul anilor 2016 – 2017, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale şi la diferite intervale de timp, inculpatul a accesat fără drept, în scopul obţinerii de date informatice, sistemele informatice ale persoanelor vătămate Aurocom SRL Plosca (Teleorman), Aquaserv Tulcea, ANRSC Bucureşti şi CNEE Bucureşti, cu privire la care, prin intermediul unor programe specializate, accesul este restricţionat s-au interzis pentru anumite categorii de utilizatori”, se afirmă în acordul de recunoaştere a vinovăţiei. 

Tot în urma percheziţiilor informatice s-a stabilit faptul că M. Cosmin a deţinut, fără drept, programe informatice specializate, folosite pentru accesarea ilegală a sistemelor informatice, cât şi parole de acces care permit accesul ilegal, total sau parţial, la un sistem informatic. Urmare a activităţii infracţionale a inculpatului, persoanele vătămate prin reprezentanţii legali, au declarat că nu au suferit nicio pagubă şi nu se constituie părţi civile în cauză. Inculpatul a mai fost obligat de instanţă să plătească cheltuieli de judecată în valoare de 5.878 lei. Instanţa a dispus, de asemenea, confiscarea unor hard disk-uri şi memory stick-uri folosite la săvârşirea infracţiunilor. 

Citiţi şi:

 

FOTO Artistul român care a cumpărat o şcoală într-un sat din Franţa şi a deschis un centru internaţional de artă

 

Scandalul de la vârful OIR POSDRU Centru, „rezolvat“ după vizita corpului de control. Ministrul a numit, temporar, un nou director executiv

 

FOTO Vizita lui Nicoale Ceauşescu la Baia de Arieş în 1976. Dictatorul anunţa oficial începutul exploatării de cupru în Apuseni

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite