Un fost deputat PSD de Alba a fost achitat după rejudecarea procesului în care a primit 5 ani de închisoare pentru fapte de corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul deputat PSD de Alba, Emilian Vasile Cutean, condamnat definitiv în 2012 la cinci ani de închisoare pentru fapte de corupţie, a obţinut achitarea după ce procesul său s-a rejudecat.

Decizia pronunţată în 13 februarie 2018 aparţine Tribunalului Bucureşti şi poate fi atacată cu apel. Fost revoluţionar, apropiat de fostul preşedinte Ion Iliescu, Cutean a fost deputat PSD de Alba. 

Rejudecarea procesului a început în noiembrie 2016. Emilian Cutean a stat o perioadă după gratii, iar acum este eliberat condiţionat. În 2012, fostul şef al Secretariatului de stat pentru problemele revoluţionarilor a fost condamnat pentru fraudarea Guvernului cu peste 300.000 de lei. El ar fi promovat o Hotarâre de Guvern prin care a dirijat bani către o asociaţie pe care o conducea tot el.

Emilian Cutean a câştigat în 2014 un proces la CEDO împotriva statului român pentru nerespectarea dreptului la un proces echitabil. Tot CEDO a decis şi rejudecarea cauzei. Curtea Europeană a Drepturilor Omului, prin hotărârea pronunţată în 2 decembrie 2014, a stabilit că în cadrul procesului penal lui Vasile Emilian Cutean i-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil deoarece "primul complet de judecată investit cu examinarea dosarului reclamantului a fost schimbat in timpul procedurii derulate în faţa instanţei de fond" iar "judecătorul care l-a condamnat nu a procedat la audierea directă a reclamantului şi a martorilor", audiere directă care nu s-a produs nici la instanţele de apel şi recurs. Deoarece "disponibilitatea transcrierilor declaraţiilor nu poate compensa atingerea adusă principiului nemijlocirii probelor", CEDO a obligat statul român la plata unor despăgubiri către domnul Cutean de 2.400 euro daune morale şi 1.953 euro cheltuieli de judecată.

Cuitean a fost condamnat definitiv, în februarie 2012, de către Curtea de Apel Bucureşti, la cinci ani de detenţie, pentru fraudarea Guvernului în perioada în care a condus Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor (SSPR). A stat după gratii 3 ani şi 2 luni, până în aprilie 2015. Vasile Emilian Cutean (51 de ani) este originar din oraşul Sebeş, judeţul Alba şi a fost deputat PSD de Alba în perioada 2004-2008.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite