Un deţinut a dat în judecată penitenciarul Aiud reclamând cartofii nefierţi şi pâinea prea tare

Un deţinut a dat în judecată penitenciarul Aiud reclamând cartofii nefierţi şi pâinea prea tare

Deţinutul este încarcerat la Penitenciarul Aiud

Un deţinut de la Penitenciarul Aiud, condamnat la 2 ani şi 7 luni de închisoare pentru infracţiuni comise cu violenţă, a dat în judecată instituţia unde este „cazat“ pe motiv că i-a fost încălcat dreptul la hrană.

Ştiri pe aceeaşi temă

G. Florin, în vârstă de 27 de ani, a depus o plângere la judecătorul delegat cu supravegherea privării de libertate din cadrul Penitenciarului Aiud.

Acesta a reclamat încălcarea dreptului la hrană, deoarece a fost nemulţumit de mâncarea pe care a primit-o în zilele de 14-16 iunie 2019: cartofii serviţi la masa de prânz erau nefierţi, iar pâinea care i se serveşte sâmbăta şi duminica este tare. Plângerea deţinutului a fost respinsă, dar acesta a formulat contestaţie, iar dosarul a ajuns la Judecătoria Aiud.

Contestaţia a fost înregistrată în 26 iunie 2019, dar o soluţie a fost pronunţată abia în ianuarie 2020. Judecătorul a solicitat detalii de la conducerea Penitenciarului pentru a putea pronunţa o decizie corectă.

”Hrana pentru deţinuţi este preparată în recipiente speciale sub presiune, respectiv marmite electrice, asigurându-se astfel prepararea acesteia în condiţii optime. Prepararea hranei a fost efectuată în condiţii de igienă, a fost verificată înainte de distribuire de către personalul blocului alimentar inclusiv de către reprezentanţii deţinuţilor, şeful de tură sau locţiitorul acestuia, precum şi de asistentul medical de serviciu. Aspectele privind calitatea şi cantitatea hranei au fost consemnate  într-un registru specific, înainte de distribuirea pe secţiile de deţinere, în urma verificării finale pe care a efectuat-o directorul locului de deţinere.

La această operaţiune au asistat şi asistă zilnic şi un reprezentant din partea persoanelor private de libertate conform planificărilor zilnice aprobate de directorul penitenciarului. Referitor la reclamaţia cum că pâinea servită sâmbătă şi duminică este tare, aceasta fiind recepţionată de o comisie desemnată în acest sens, care atestă faptul că pâinea este livrată cantitativ şi calitativ în conformitate cu specificaţiile din caietul de sarcini. De asemenea livrarea pâinii este însoţită de un certificat de conformitate prin care se arată că produsul este în conformitate cu Buletinul de analiză şi are un termen de valabilitate de 72 de ore de la data livrării acesteia”, se precizează în documentul transmis de Penitenciar la instanţa de judecată.

În final, magistratul a hotărât, în baza probelor furnizate de Penitenciarul Aiud, să respingă acţiunea deţinutului pentru că este ”neîntemeiată”. G. Florin a fost obligat să plătească suma de 200 de lei cheltuieli de judecată.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările