Un consilier judeţean din Alba a pierdut definitiv procesul de incompatibilitate cu ANI şi ar putea rămâne fără funcţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consilierul judeţean Traian Ursaleş
Consilierul judeţean Traian Ursaleş

Consilierul judeţean Traian Ursaleş (PMP), fost primar al comunei Meteş în perioada 2008 – 2016, a pierdut definitiv procesul cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI) care l-a identificat, în 2014, în incompatibilitate.

Deşi a câştigat procesul la Curtea de Apel Alba Iulia unde s-a dispus, în 2015, anularea raportului întocmit de ANI, la Înalta Curte de Casaţie s-a admis apelul Agenţiei şi, în rejudecare, s-a respins acţiunea formulată de Traian Ursaleş. ”Admite recursul declarat de pârâta Agenţia Naţională de Integritate împotriva sentinţei nr. 21/2015 din 6 februarie 2015 a Curţii de Apel Alba Iulia - Secţia de contencios administrativ şi fiscal. Casează sentinţa civilă recurată şi, în rejudecare, respinge acţiunea, ca neîntemeiată. Definitivă”, se precizează în dispozitivul sentinţei din 19 februarie 2019.

ANI a constatat că Traian Ursaleş s-a aflat în stare de incompatibilitate, încălcând prevederile legale referitoare la incompatibilităţi, întrucât a exercitat funcţia de primar concomitent cu cea de membru în Consiliul de administraţie al şcolii cu clasele I-VIII Meteş în perioada 2008 - 2013. Consilierul judeţean a contestat raportul susţinând că a fost mandatat de autoritatea deliberativă să reprezinte Consiliul Local al Comunei Meteş în consiliul de administraţie al şcolii.

A mai susţinut că nu a participat în calitate de membru persoană fizică ci a fost desemnat ca reprezentant al Consiliului Local şi a acceptat această desemnare fără să cunoască faptul că ar exista o incompatibilitate între cele două funcţii, iar prin votul său nu a influenţat în niciun fel hotărârile luate. În raport, reprezentanţii ANI au precizat că Ursaleş a participat la şase şedinţe ale Consiliului de Administraţie al unităţii de învăţământ şi a luat parte la procesul de votare, desfăşurat în cadrul acestuia.

Instanţa de fond, Curtea de Apel Alba Iulia, a respins precizările din raportul de constatare pe motiv că posibilitatea ca primarul să fie membru al consiliului de administraţie este prevăzută de legea administraţiei publice locale şi legea aducaţiei naţionale. ”Intenţia legiuitorului rezultată din prevederile Legii 215/2001 şi Legii educaţiei naţionale a fost ca primarul să fie membru în consiliul de administraţie al şcolii fără ca îndeplinirea acestei obligaţii legale să poată fi considerată o încălcare a regimului incompatibilităţilor prevăzut de Legea 161/2003. În prezenţa acestor considerente, celelalte aspecte privind prezenţa primarului la şedinţele consiliului de administraţie al şcolii, capacitatea sa de a influenţa deciziile consiliului, necunoaşterea legii şi lipsa voinţei reclamantului de a fi membru în consiliu de administraţie al şcolii, sunt irelevante în soluţionarea cauzei”, astfel a motivat Curtea de Apel decizia din 2015.

În final, aceasta a fost considerată neleagală de către ÎCCJ, care a considerat, definitiv, că Traian Ursaleş s-a aflat în stare de incompatibilitate, lucru care ar putea atrage pierderea mandatului de consilier judeţean şi imposibilitatea unei noi candidaturi în 2020.

Citiţi şi:

Drama unei românce de 36 de ani, adoptate de la orfelinat. Vrea să îşi cunoască părinţii naturali, care au abandonat-o

FOTO Cafenea şi cărţi în scop caritabil. Primul ”books coffee” deschis la Alba Iulia de o asociaţie care ajută copiii şi adulţii cu boli incurabile

Ghinion: cum a vrut să evadeze din Penitenciarul Aiud un deţinut condamnat pentru omor şi ce n-a mers bine

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite