Tribunalul Alba despre desfiinţarea unor clase de gimnaziu: ”Educaţia este cea mai bună investiţie pe termen lung, iar raportarea la o iluzorie economie de bani este profund eronată”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Instanţa a anulat decizia privind desfiinţarea claselor gimnaziale
Instanţa a anulat decizia privind desfiinţarea claselor gimnaziale

Tribunalul Alba a motivat decizia prin care a anulat o hotărâre a consiliului de administraţie de la Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia prin care s-au desfiinţat clasele V – VIII de la Şcoala Gimnazială Miceşti. Instanţa a stabilit că o ”iluzorie economie de bani” nu poate determina desfiinţarea claselor de gimnaziu.

Tribunalul Alba a motivat decizia prin care a anulat o hotărâre a consiliului de administraţie de la Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia prin care s-au desfiinţat clasele V – VIII de la Şcoala Gimnazială Miceşti. Ciclul gimnazial de la şcoala din localitatea Miceşti a fost transferat, prin această decizie, la liceul menţionat. Comitetul de părinţi al şcolii gimnaziale nu a fost de acord cu hotărârea din 17 ianuarie 2018 şi a contestat-o în instanţă. Tribunalul Alba a decis în 26 iunie 2018 anularea deciziei şi menţinerea claselor V – VIII la Şcoala Gimnazială Miceşti. Reprezentanţii Liceului Sportiv au formulat contestaţie, dosarul urmând să ”plece” pentru o hotărâre definitivă la Curtea de Apel. Pârât în proces a fost şi Ministerul Educaţiei, prin Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba, dar în privinţa acestora, instanţa de jusecată a respins acţiunea comitetului de părinţi.

”Este mai important huzurul primarilor, al consilierilor, al parlamentarilor şi a altor angajaţi din instituţiile statului care şi-au mărit sau cărora li s-au mărit salariile «cât au vrut muşchii lor» sau aceşti copii care sunt viitorul acestei ţări? Ei nu mai reprezintă viitorul ţării ci doar nişte numere în tabele care să vă asigure nişte venituri? Îşi bat joc de ce are mai sfânt o ţară: viitorul ei! Dacă tot e creştere economică, ne întrebăm, de ce se fac economii pe seama copiilor? Prin adoptarea acestei hotărâri, suntem în situaţia în care copiii noştri, deşi s-au înscris la Şcoala Gimnazială din Miceşti, să nu mai poată continua, evoluţia lor fiind stopată, întrucât şcoala nu este cuprinsă în reţeaua şcolară aprobată pentru anul 2018-2019, cu repercursiuni şi asupra generaţiilor viitoare”, se precizează în plângerea civilă formulată de părinţi în justiţie.

Părinţii copiilor din Miceşti au mai susţinut că atâta timp cât baza materială pusă la dispoziţie de şcoală este corespunzătoare, cadrele didactice sunt foarte bine pregătite, există performanţe şcolare, nu există nici un motiv care să justifice încetarea funcţionării claselor V-VIII. ”Prin luarea acestei hotărâri asistăm la o gravă formă de nedreptate, ale cărei victime sunt copiii noştri, care deja au aflat şi sunt foarte afectaţi pentru că nu vor să plece de la şcoala unde învaţă în prezent. Sunt traumatizaţi pentru că sunt obligaţi să facă naveta la Alba Iulia. De asemenea, la această şcoală învaţă şi elevi ce provin din familii cu venituri limitate, care nu-şi permit trimiterea copiilor la o distanţă mare faţă de casă, implicând costuri suplimentare, fiind în imposibilitatea de a asigura resursele financiare”, se mai susţine în plângere.

Instanţa a considerat că hotărârea Consiliului de Administraţiei de la Liceul cu Program Sportiv este nelegală pe motiv că nu a avut în vedere decât un singur criteriu, cel economic, din toate cele şase prevăzute în Ordinul Ministerului Educaţiei Naţionale nr. 5472/2017 privind fundamentarea cifrei de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar de stat. Celelate criterii care trebuiau analizate sunt criteriul legislativ, criteriul demografic, criteriul geografic, criteriul socio-economic şi criteriul relevanţei.

”Din lecturarea OMEN 5472/2017 reiese, fără dubiu, că criteriile generale menţionate la art. 1 (criteriul legislativ, criteriul economic, criteriul demografic, criteriul geografic, criteriul socioeconomic şi criteriul relevanţei) trebuie analizate coroborat şi conform explicaţiilor date de legiuitor, pentru o înţelegere corectă a fiecărui criteriu în parte. Dimpotrivă, în cazul de faţă, pârâtul Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia a avut în vedere doar «încadrarea în bugetul alocat». De altfel, prin Adresa nr. 43/17.01.2018 emisă de Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia către Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba se arată doar sumele ce vor fi economisite. Ca atare, aparent unicul criteriu avut în vedere de pârât este cel economic. Acesta este şi nemulţumirea exprimată de reclamant care a susţinut, în mod întemeiat, că nu este corect ca o şcoală să fie desfiinţată doar pe motiv că s-ar face economii. Educaţia este cea mai bună investiţie pe termen lung, iar raportarea exclusiv la o iluzorie economie momentană de bani este profund eronată”, se afirmă în motivarea deciziei Tribunalului Alba. 

Magistratul mai susţine că atât Liceul, cât şi Inspectoratul Şcolar, nu au adus vreun element din care să reiasă că, în adoptarea Hotărârii nr. 86/17.01.2018 s-ar fi avut în vedere şi celelalte criterii. ”De asemenea, nici unul dintre pârâţi nu a argumentat motivul pentru care celelalte criterii prevăzute la art. 1 din OMEN 5472/2017 nu au fost avute în vedere. Ignorarea făţişă, la momentul adoptării Hotărâr ii nr. 86/ 17.01.2018 , a criteriilor menţionate de art. 1 duce la concluzia că Hotărârea atacată în prezentul dosar este nelegală”, se mai precizează în hotărârea judecătorească. Aceasta însă nu este executorie, astfel încât este nevoie de o decizie definitivă pentru a se reglementa situaţia de la Şcoala Gimnazială din Miceşti. 

Citiţi şi:

 

Probleme pentru Primăria Alba Iulia într-un contract de aproape 17 milioane de euro. A fost suspendată recepţia lucrărilor din zona interioară a Cetăţii

 

A tăiat un copac cu drujba şi a provocat moartea unui om. După 1 an a fost achitat pe motiv că nu putea să prevadă rezultatul faptei sale

 

Ce este ecartamentul şi cum influenţează conducerea unui autovehicul

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite