Trei primari cu dosare penale din Alba, realeşi în funcţie pentru un nou mandat

Trei primari cu dosare penale din Alba, realeşi în funcţie pentru un nou mandat

Primarul din Arieşeni este trimis în judecată pentru că a decontat servicii de cazare la pensiunea proprie

Cu o singură excepţiei, toţi primarii cu dosare penale din Alba au câştigat alegerile locale. A ratat realegerea doar primarul din comuna Vinţu de Jos, în timp ce aleşii din Arieşeni, Lupşa şi Teiuş vor continua să administreze localităţile respective.

Ştiri pe aceeaşi temă

Trei primari cu probleme penale din Alba vor continua să administreze localităţile şi în următorul mandat. Fiecare au procese pe rol şi este posibil să nu îşi finalizeze mandatele dacă instanţele de judecată îi vor condamna şi le va interzice să ocupe funcţii publice. Doi sunt trimişi în judecată pentru infracţiuni săvârşite în exercitarea funcţiei de primar, iar al treilea este cercetat de Parchet.
 
Primarul oraşului Teiuş din Alba, Mirel Hălălai (PSD), a fost trimis în judecată pentru conflict de interese. Edilul este acuzat că a semnat 10 contracte cu firma la care a fost asociat şi administrator. Agenţia Naţională de Integritate a sesizat în 2015 Parchetul de pe lângă Judecătoria Aiud pentru suspiciuni privind săvârşirea infracţiunii de conflict de interese. Procurorii au constatat comiterea infracţiunii şi l-au trimis în judecată pe primar. 
 
Potrivit raportului ANI, „în perioada exercitării mandatului de primar, Mirel Hălălai (PSD) a încheiat un număr de 10 contracte şi un act adiţional cu S.C. Dami Prod S.R.L., societate comercială în cadrul căreia acesta a deţinut calitatea de asociat (în perioada 23 noiembrie 1994 - 10 iulie 2012), precum şi funcţiile de director general şi administrator (în perioada 13 ianuarie 2010 - 25 iunie 2012), iar soţia sa deţine funcţia de contabil începând cu data de 10 martie 2009. În baza contractelor şi a actului adiţional, Primăria Oraşului Teiuş a efectuat plăţi către S.C. Dami Prod S.R.L., în cuantum de 105.913,38 lei. 
 

Primarul din Arieşeni a decontat servicii de cazare la pensiunea familiei

 
Şi în cazul primarului din Arieşeni, acuzaţia este tot de conflict de interese. Marin Vasile Jurj (PSD) este acuzat că, în calitate de primar, a achiziţionat servicii de cazare de la pensiunea administrată de tatăl său. Dosarul a fost instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia şi a fost înregistrat, pe fond, la Judecătoria Cîmpeni. Potrivit rechizitoriului întocmit de Parchet, inculpatul Marin Jurj, în exercitarea atribuţiilor sale de primar la Primăria Comunei Arieşeni şi ordonator de credite la această autoritate publică, în mod repetat, în perioada 02.04.2009 – 02.10.2013, a achiziţionat diverse bunuri şi servicii (cazare) de la SC Vilidom SRL, firmă care îi are ca asociaţi pe părinţii acestuia şi este administrată de tatăl primarului.
 
Societatea Vilidom SRL deţine pensiunea ”La Vasile” din comuna Arieşeni şi îşi are sediul social la domiciliul primarului Marin Jurj.  ”Din probele administrate în cauză rezultă că în perioada 2009 – 2013, Primăria Comunei Arieşeni a efectuat un număr de zece achiziţii (produse şi servicii cazare) în sumă de 38.234,80 lei prin procedeul achiziţiei directe”, se afirmă într-un răspuns pentru Adevărul al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia. Potrivit Codului penal, infracţiunea conflictului de interese se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani şi cu interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.  
 

Primarul din Lupşa şi-a angajat nevasta la primărie

 
Un alt primar cercetat penal este cel din comuna Lupşa, care este tot membru PSD. Agenţia Naţională de Integritate a constatat, în noiembrie 2015, existenţa unui conflict de interese de natură administrativă şi penală în cazul acestuia. Astfel, în calitate de primar, a emis la data de 7 februarie 2013 dispoziţia privind încadrarea soţiei sale pe perioadă determinată, pe postul de referent la Compartimentul Urbanism: cadastru, publicitate imobiliară şi fond funciar din cadrul Primăriei Comunei Lupşa. 
 
Mai mult, anterior emiterii dispoziţiei din data de 7 februarie 2013, primarul Bârzan a semnat, în calitate de primar, mai multe documente ce au stat la baza concursului de ocupare a postului temporar vacant. Soţia acestuia a obţinut, începând cu data de 11 februarie 2013, venituri salariale în cuantum de 24.031 lei. Agenţia Naţională de Integritate a sesizat atunci şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Cîmpeni în vederea verificării indiciilor privind posibila săvârşire a infracţiunii de conflict de interese
 
Singurul primar penal care nu a fost reales este Gheorghe Vlad (PSD) de la Vinţu de Jos. Acesta a pierdut alegerile, în favoarea fostului viceprimar, Ion Josan, care a candidat din partea Partidului Verde. 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: