Trei copii suspecţi de scarlatină la o grădiniţă cu program prelungit din Alba Iulia

Trei copii suspecţi de scarlatină la o grădiniţă cu program prelungit din Alba Iulia

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Alba informează că la Grădiniţa cu program prelungit nr. 13 din Alba Iulia există trei cazuri suspecte de scarlatină.

Ştiri pe aceeaşi temă

 Acestea au fost depistate, rând pe rând, în săptămâna precedentă, iar personalul medical care supraveghează colectivitatea a luat primele măsuri: se face triaj epidemiologic în fiecare dimineaţă, iar în sălile de clasă au fost efectuate curăţenie generală şi dezinfecţie (În astfel de cazuri este necesară dezinfectarea tuturor obiectelor şi articolelor cu care intră în contact bolnavul - prosoape, jucării, periuţa de dinţi şi aşa mai departe). 
 
Reprezentanţii DSP Alba se vor deplasa, marţi, la grădiniţă, vor recolta probe de exudat faringian şi vor lua toate măsurile care se impun pentru ca sănătatea copiilor să nu fie afectată. Colectivitatea a fost supravegheată şi monitorizată încă de la apariţia primului caz suspect. 
 
Scarlatina este o boală infecţioasă care apare, în colectivităţi de copii, în special în lunile noiembrie şi decembrie. O receptivitate mare pentru scarlatină au copiii mai mici de 10 ani, grupa de vârstă cel mai des afectată fiind 5-9 ani.
 
Scarlatina este determinată de streptococul beta hemolitic de grup A, microorganism care se răspândeşte pe cale respiratorie, prin picăturile de salivă împrăştiate în aer în timpul vorbirii, strănutului, râsului, fie prin obiecte contaminate (spre exemplu jucării). Boala începe cu febră, care poate ajunge la 39-40° C, vărsături şi dureri în gât. Copilul refuză mâncarea, e agitat şi prezintă puternice dureri la înghiţire.
 
Nu este recomandată automedicaţia, iar la apariţia primelor simptome pacienţii trebuie să se prezinte la medic. Pentru susţinere este bine ca pacienţii să ia vitamina C şi B-uri, precum şi să consume multe lichide: apă, sucuri naturale de fructe şi legume, supe. Pentru că scarlatina este foarte contagioasă, pacientul trebuie să fie izolat mai multe zile, de la începutul bolii, fiind urmărit în continuare de pediatru sau de medicul de familie timp de o lună.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: