Trans-salina, noul drum turistic spectaculos din Transilvania, asfaltat în procent de peste 50 la sută

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primele asfaltări pe trans-salina, drumul spre un sat cu 14 locuitori
Primele asfaltări pe trans-salina, drumul spre un sat cu 14 locuitori

Trans-Salina, o nouă şosea spectaculoasă din judeţul Alba, a fost asfaltată în proporţie de peste 50%. Drumul modernizat va ajunge la două sate aproape complet depopulate.

Modernizarea drumului comunal Ciuguzel – Ocnişoara – Overdem costă aproximativ 8 milioane de lei şi reprezenta, practic, salvarea celor două sate aflate pe cale de dispariţie. La Ocnişoara mai locuiesc doar 14 oameni, iar la Overdem mai sunt circa 35 de locuitori.

Populaţia a scăzut foarte mult în ultimii zeci de ani ca urmare a imposibilităţii oamenilor de a ajunge sau ieşi din aceste sate în perioadele cu ploi sau în perioada iernii. mDrumul de pământ devenea practic imposibil de utilizat, iar oamenii erau blocaţi aici.

Un calcul simplu arată un cost de aproximativ 163.000 de lei (circa 32.000 de euro) pe cap de locuitor, în ceea ce priveşte investiţia în modernizarea drumului. Autorităţile spun însă că drumul va redeschide rute turistice şi va duce la dezvoltarea zone

Contractul în valoare de 8.005.328,13 de lei este derulat de societatea Drumuri şi Poduri Locale Alba SA. Investiţia în drum a comunei Lopadea Nouă, va fi dublată de una a Consiliului Judeţean Alba, bazată pe existenţa unui masiv de sare în acel loc.

Este vorba despre construirea unui ştrand rustic. ”La Ocnişoara se va face un fel ştrand rustic, cum există la Ocna Sibiului. Acolo există nişte lacuri cu apă sărată şi Consiliul Judeţean Alba va investi în acea zonă, în tot ceea ce priveşte utilităţile şi amenajarea. Sperăm ca undeva pe anul viitor, pe final, să fie gata. Acum se lucrează la proiect pentru reţeaua de apă” a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alba, Marius Haţegan.

sat ocnisoara alba

Micul ştrand de la Ocnişoara

Preşedintele instituţiei, Ion Dumitrel, a declarat la rândul său că la începutul lunii iulie va fi lansat proiectul pentru amenajarea viitoarei investiţii. De asemenea, tot aici se remarcă prezenţa unui câmp de 3 ha numit „saramură” şi o fântână purtătoare de apă sărată, ce izvorăşte în permanenţă de sute de ani.

Fauna şi flora ne încântă privirile de fiecare dată. Aici cerbul şi căpriorul pot fi văzuţi în mediul lor natural. Mii de specii rare de plante, animale şi insecte dau culoare locului. În imediata apropiere este locul de naştere a ariei protejate „Pajiştile lui Suciu”( sit de importanţă comunitară) ce conservă habitate naturale de tip: Pajişti stepice, Păduri dacice de stejar şi carpen şi Tufărişuri.

Vă mai recomandăm să citiţi:

 

Biroul S al Securităţii, cerberul din oficiile poştale care controla scrisorile românilor în timpul regimului comunist

Electrica Furnizare, amendată de OPC pentru practici înşelătoare. Tarife ascunse în contractele cu clienţii

Flagrant pentru droguri cu ciuperci Champignon. Cum au prins poliţiştii de la BCCO trei consumatori de stupefiante

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite