Traficanţii de etnobotanice din Alba rămân după gratii. Substanţele vândute au băgat mulţi consumatori în spital

Traficanţii de etnobotanice din Alba rămân după gratii. Substanţele vândute au băgat mulţi consumatori în spital

Mulţi dintre consumatorii de etnobotanice au avut nevoie de tratament de specialitate în spital

Gruparea de traficanţi de etnobotanice anihilată de DIICOT şi BCCO Alba Iulia rămâne după gratii. Curtea de Apel Alba Iulia a respins, luni, contestaţiile celor 10 inculpaţi la decizia de arestare preventivă pronunţată de Tribunalul Alba. Hotărârea este definitivă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Tribunalul Alba a admis, joi seara, propunerea DIICOT Alba Iulia de arestare pe 30 de zile, până în 22 aprilie, a celor 10 inculpaţi, dintre care opt din Alba şi doi din Cluj, în dosarul traficanţilor de etnobotanice. Hotărârea a fost însă contestată de inculpaţi şi decizia definitivă a fost pronunţată, luni, la Curtea de Apel Alba Iulia.
 
După cele 19 percheziţii din 23 martie, la domicilii din Alba, Cluj şi Hunedoara, procurorii DIICOT i-a reţinut şi apoi propus pentru arestare pe Călin Opriţa, Alexandru Dumitru Roşu, Alexandru Oliviu Matei, Mihai Simion Pop, Iuliu-Gavril Almăşan, Ciprian Vasile Motrici, George-Virgil-Alin Dura, Alin Daniel Baciu, Sebastian Candrea şi Cristian Marius Miga, care sunt acuzaţi de constituire grup infracţional, trafic de droguri şi operaţiuni ilegale cu substanţe cu efecte psihoactive. Alţi şase inculpaţi sunt cercetaţi sub control judiciar. Potrivit autorităţilor de anchetă, grupul procura materie primă din Spania şi fabrica droguri într-un laborator improvizat din Alba Iulia.
 
Potrivit anchetatorilor, grupul opera în perioada 2015-2016 în Alba Iulia, în scopul deţinerii şi vânzării de droguri de risc, precum şi pe linia efectuării de operaţiuni cu produse, ştiind că acestea sunt susceptibile a avea efecte psihoactive. Aceştia procurau din Spania materia primă folosită la fabricarea substanţelor interzise, iar ulterior le prepararau, în mod artizanal, într-un laborator improvizat.
 
În urma percheziţiilor, au fost ridicate 2 kilograme de substanţe folosite pentru obţinerea produselor finite şi care urma să fie comercializată consumatorilor de pe raza judeţelelor Alba, Cluj şi Hunedoara. În laboratorul improvizat ar fi obţinut astfel substanţe cu efecte psihoactive, pe care le-ar fi pulverizat pe plante uscate şi mărunţite şi pe care le-ar fi porţionat în plicuri cu o greutate medie de un gram.
 
Mulţi dintre tinerii consumatori au ajuns la spital şi au avut nevoie de tratament după ce au consumat din substanţele vândute de cei 16 membrii ai grupării. Unul dintre inculpaţi, Călin Opriţa a mai fost implicat într-un dosar de trafic de etnobotanice într-o grupare destructurată tot de DIICOT la sfârşitul anului 2014. Anchetatorii au identificat atunci 200 de consumatori, au audiat peste 50 de persoane şi 10 dintre ele au fost arestate. În acest caz traficanţii vindeau drogurile la Baia de Arieş, Câmpeni, Turda şi Cluj Napoca.
 
George Virgil Alin Dura, zis „Dragonu” a mai fost condamnat în 2012, la cinci ani de închisoare în anul 2012 într-un dosar disjuns din cauza „Prostituate pentru VIP-uri”. Acuzat de constituire grup infracţional organziat, proxenetism şi trafic de minori, acesta şi-a recunoscut faptele, ieşind între timp din închisoare. Organiza petreceri, dintre care unele se întindeau pe parcursul a două zile, la care invita mai mulţi prieteni ce întreţineau relaţii sexuale cu minore ce erau drogate forţat. Minorele erau racolate de George Virgil Dura de la liceele din Alba Iulia, de unde erau luate în pauze, de cele mai multe ori cu forţa.

„Inculpatul racola minorele pe motiv că le iubeşte, după care le plasa la prieteni pe sume mici de bani sau chiar gratuit pentru a câştiga respectul acestora. În urma traumelor suferite fetele au abandonat şcoala“, se afirmă în rechizitoriul procurorilor din dosarul ”Prostituate pentru VIP-uri”. Tânărul mai este judecat şi pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice.
 
Sebastian Candrea a fost condamnat în 2015 la 1 an şi 6 luni de închisoare cu suspendare pe o perioadă de 4 ani pentru trafic de droguri. Tânărul se află în perioada de încercare astfel încât în cazul unei condamnări în acest dosar va efectua şi pedeapsa anterioară.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările