Pedeapsă de închisoare scăzută cu doi ani pentru Toader Ignat, fostul director al complexului de vinificaţie Jidvei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul director al complexului de vinificaţie de la Jidvei, Toader Ignat, a scăpat de doi ani şi trei luni de închisoare ca urmare a intrării în vigoare a noului Cod Penal. Condamnat la 11 ani de închisoare, Ignat a primit după analiza sesizării comisiei speciale de la Penitenciarul Aiud pedeapsa rezultantă de nouă ani, opt luni şi şase zile după gratii.

Decizia a fost luată de Tribunalul Alba, instanţa care judecă pe fond sesizările comisiei de la Penitenciarul Aiud, în 10 februarie 2014. Soluţia a fost contestată, iar sentinţa definitivă va fi pronunţată la Curtea de Apel Alba Iulia.

Toader Ignat a fost condamnat în iunie 2013 la 10 ani de închisoare pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Ulterior, în urma contopirii cu sentinţele anterioare, Ignat a primit un spor de 1 an de închisoare, el urmând să execute în final 11 ani.

În noul cod penal, infracţiunea pentru care a fost condamnat fostul director al complexului de vinificaţie de la Jidvei nu mai există fiind înlocuită cu cea de înşelăciune, care este pedepsită cu închisoare de la 1 an la 5 ani. La stabilirea pedepsei rezultante a contat şi restul rămas neexecutat dintr-o condamnare anterioară, de 7 ani închisoare. Având peste 60 de ani, condamnatul nu va executa întreaga pedeapsă. 

Toader Ignat a fost trimis în judecată, în dosarul de înşelăciune, în 2005. În 14 iunie 2013, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat decizia definitivă Toader Ignat a fost condamnat la 10 ani de închisoare. Inculpatul a mai fost obligat să plătească daune de aproximativ 900.000 de lei către DGFP Alba şi societatea Jidvei SRL. Toader Ignat a fost judecat pentru că, prin intermediul societăţii comerciale “Stoian Ignat” SRL din Căpâlna de Jos, la care avea calitatea de asociat unic şi administrator, a pus în vânzare, la benzinăria amplasată în comuna Jidvei, o serie de combustibili falsificaţi, vânduţi către clienţi ca benzină şi motorină. Combustibilii nu erau destinaţi funcţionării motoarelor autovehiculelor şi nu erau purtători de accize şi de taxe de drum, astfel că diferenţa până la preţul real intra în buzunarele "întreprinzătorilor".

Din actele depuse la dosar se arată că o mare parte din utilajele agricole, autocamioanele, autoturismele şi vehiculele care funcţionau pe benzină şi motorină din zonă au suferit defecţiuni. Potrivit anchetatorilor, Toader Ignat a pus la punct un mecanism prin care a aprovizionat pompa sa de benzină din comuna Jidvei. cu 5 transporturi în cantitate de peste 140 de tone, cu combustibili inferiori de tip M, P şi Nafta, vânduţi şoferilor ca şi combustibili de calitate. 

VIDEO UPDATE Tânără de 20 de ani din Alba Iulia reţinută pentru tentativă de omor. Şi-a înjunghiat iubitul cu un cuţit

Cheltuieli ilegale de peste 2 milioane de euro descoperite de inspectorii Camerei de Conturi Alba la 42 de instituţii publice

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite