Meşterul popular din Apuseni care duce mai departe tradiţia moţilor de a cânta la ţâmbă, instrumentul arhaic vechi de pe vremea dacilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul Nicolae Coroiu şi formaţia de copii care cântă la ţâmbă
Profesorul Nicolae Coroiu şi formaţia de copii care cântă la ţâmbă

Unul dintre cei mai pricepuţi meşteri de instrumente populare tradiţionale din ţară, este, fără îndoială, profesorul Nicolae Coroiu din Avram Iancu. Pentru meritele sale deosebite la menţinerea vie a tradiţiilor populare din Apuseni a fost recompensat, recent, de către Ministerul Culturii cu titlul de ”Tezaur Uman Viu”.

Nicolae Coroiu este moţ născut în satul Târsa în anul 1951 şi a prins dragoste de cântec de când era copil, de la tatăl său, care cânta la taragot. Meşterul popular nu numai că a cules cântece şi le-a transmis generaţiilor de copii care i-au trecut prin clasă, ci chiar îşi confecţionează singur aceste instrumente.

Dascălul construieşte şi promovează ţitera sau ţâmba, un instrument vechi, specific moţilor din Apuseni. Instrumentul arhaic aminteşte de vioară şi ţambal, fiind întâlnit în mai multe zone din ţară, însă în Munţii Apuseni are o formă unică, iar moţii îi spun ţâmbă şi nu ţiteră, termenul sub care este întâlnit în cărţile de specialitate. În anul 2004, Nicolae Coroiu a pus bazele unei formaţii de ţâmbe formată din tinerii săi elevi, formaţie denumită „Crăişorul”, după numele Eroului Naţional Avram Iancu. De la început grupul a fost format din 10 copii, elevi ai claselor II-IV cu înclinaţie spre muzică, dar şi cu curiozitate de a descoperi bucuria cântatului la acest instrument.

Tainele cântatului la acest instrument sunt cunoscute şi transmise cu mare pasiune copiilor de către Nicolae Coroiu, care de peste 40 de ani îşi îndrumă elevii pe culmile cunoaşterii, ale ştiinţei, ale culturii, este un exemplu de profesionalism şi implicare în tot ce înseamnă artă, cultură, valoare. Ţâmba este o cutie de rezonanţă din lemn de brad. Se acordă la unison corzile pe care se poartă melodia, iar celelalte corzi sunt cele care ţin armonia. Se acordă în cvintă, în sol şi do. Ţâmba este denumirea dată instrumentului de către localnicii din Munţii Apuseni. În trecut ţâmba era nelipsită din casele moţilor şi cei care aveau auz muzical puteau cu uşurinţă interpreta orice melodie la acest curios instrument cu coarde.

Nicolae Coroiu simte că e o datorie sfântă să ducă mai departe tradiţia locului. Acesta a urmat cursurile Liceului Pedagogic din Abrud, iar din anul 1970 este învăţător şi profesor de muzică în comuna Avram Iancu, profesie căreia i s-a dedicat cu entuziasm şi implicare. Ştie să cânte atât la ţâmbă cât şi la fluier şi vioară. Nicolae Coroiu este membru în toate formaţiile Căminului Cultural din comuna Avram Iancu, el fiind şi profesor instructor al formaţiei de fluieraşi de aici. Cu taraful local participă la evenimente ale comunităţii, la serbări sau festivaluri, iar după orele de curs face repetiţii la şcoală, cu copiii din grupul de ţâmbaşi.

Cu ocazia participării la festivaluri şi concursuri a reuşit să obţină premii numeroase. Nicolae Coroiu consideră că este o datorie sfântă a fiecărui învăţător să cultive obiceiurile de aici, tradiţiile şi să ducă mai departe cântecul popular românesc. Studiul şi cântecul reprezintă pentru dascălul din Avram Iancu un mod de viaţă. Prin activităţile sale, el promovează cu mândrie respectul pentru folclorul românesc. Atunci când este sărbătoare, învăţătorul şi discipolii săi vin cu mare bucurie pe scenă, să îi încânte pe spectatori cu sunetele unice ale ţâmbei.

Citiţi şi:

Cum poate fi afectat zborul unui avion de telefoanele care nu sunt setate aşa cum solicită piloţii

 

Spitalul de boli cronice din Câmpeni, atacat cibernetic. Hackerii au solicitat 3.500 de euro pentru a decripta baza de date

 

Cum profită agenţii imobiliari de pe urma vizitei Papei Francisc la Blaj. Preţurile exorbitante cu care se închiriază apartamentele din oraş

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite