Dosar de corupţie trimis în judecată de DNA la Tribunalul Alba. Inculpaţii sunt un fost director al OJFIR, un medic veterinar şi un proprietar de ovine

Dosar de corupţie trimis în judecată de DNA la Tribunalul Alba. Inculpaţii sunt un fost director al OJFIR, un medic veterinar şi un proprietar de ovine

Direcţia Naţională Anticorupţie a dispus trimiterea în judecată a trei persoane din Alba pentru infracţiuni de fraudă din fonduri europene şi conflict de interse. Cercetările în acest dosar au început în noiembrie 2014. Inculpaţii trimişi în judecată sunt un fost director al Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Alba, un medic veterinar şi un fermier.

Ştiri pe aceeaşi temă

Dosarul trimis de structura centrală a DNA în judecată a fost înregistrat la Tribunalul Alba în 28 decembrie 2017. Persoanele trimise în judecată sunt Farcaş Florian, fost director al Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Alba, până în 2010, medicul veterinar Dumitru Dorin şi persoana fizică Giurgiu Gheorghe Ioan. Circa 20 de persoane, suspecţi şi martori, au fost audiate în 25 noiembrie 2014 la sediul DNA Alba Iulia în urma a 12 percheziţii desfăşurate la persoane fizice şi juridice din judeţul Alba, în cauza penală care viza suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi infracţiuni îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene. 
 
Dosarul este urmarea unei sesizări a Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (în prezent Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale) cu privire la existenţa unei suspiciuni de fraudă împotriva intereselor financiare ale Comunităţilor Europene în legătură cu proiectul „Instalare tânăr fermier Giurgiu Gheorghe – Ioan”. Solicitantul sprijinului financiar ar fi declarat în fals animalele (ovinele) deţinute ca fiind născute recent, pentru ca prin aceasta animalele să fie încadrate într-o altă categorie de eligibilitate, ceea ce conduce la aprobarea proiectului depus şi la acordarea, în mod injust, a sprijinului nerambursabil, în cuantum de 40.000 euro pe proiect, echivalent în lei.
 
”În urma cercetărilor efectuate se reţine că, la data de 13.01.2012, beneficiarul Giurgiu Gheorghe Ioan a depus la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), OJPDRP Alba, cererea de finanţare pe Măsura 112 – Instalarea tinerilor fermieri, cu denumirea „Instalare tânăr fermier Giurgiu Gheorghe Ioan”, în cuprinsul căreia a declarat – în fals – că ovinele pe care le deţine în cadrul fermei sale, în număr de 148, sunt născute în perioada 02.02 – 26.02.2011, încadrându-se la categoria „Oi – alte oi”, criteriu care a determinat mărirea, în mod artificial, a dimensiunii fermei din punct de vedere al calculului unităţilor de dezvoltare economică (UDE), împrejurare care a condus, în final, la declararea solicitantului ca eligibil pentru finanţare pe Măsura 112, acesta primind, în urma semnării contractului de finanţare nr. C112021170100229/30.08.2012, prima tranşă a ajutorului financiar din fonduri europene nerambursabile în cuantum de 103.759 lei.
 
În cuprinsul dosarului cererii de finanţare, solicitantul Giurgiu Gheorghe Ioan a justificat datele de naştere ale ovinelor deţinute în cadrul fermei prin depunerea formularului de mişcare seria C nr. 3520969, întocmit de medicul veterinar Dumitru Dorin, al cărui conţinut a fost modificat, prin introducerea de menţiuni suplimentare faţă de exemplarul original, respectiv menţiunile privind datele false de naştere a ovinelor, în perioada 02.02 – 26.02.2011. Din evidenţele existente în baza de date a Direcţiei  Sanitar – Veterinare şi Pentru Siguranţa Alimentelor – Registrul exploataţiilor – rezultă datele de naştere reale ale aceloraşi animale din cadrul exploataţiei, respectiv în perioada 2005 – 2008. Din declaraţia suspectului Giurgiu Gheorghe Ioan a reieşit faptul că cererea de finanţare i-a fost întocmită de numitul Farcaş Florian, fost director al OJPDRP Alba până în anul 2010)”, au precizat procurorii DNA în referatul de începere a urmăririi penale.
 
Cercetările au evidenţiat suspiciuni privind comiterea unor infracţiuni de către fostul director al instituţiei. ”Farcaş Florian a încălcat prevederile codului de conduită privind evitarea situaţiilor de incompatibilitate şi conflict de interese de către personalul implicat în gestionarea programelor finanţate din fonduri europene nerambursabile, implicându-se, în mod direct, sub paravanul unor firme de consultanţă pe care le gestionează prin interpuşi, în întocmirea de proiecte, care, ulterior, au fost evaluate, respectiv aprobate la plată de către colegi ai săi sau, chiar, de către el însuşi,
 
Astfel, în perioada în care a deţinut funcţia de director al OJPDRP Alba, Farcaş Florian a întocmit, în timpul programului de lucru şi în prezenţa colegilor de birou, diverse proiecte, având asupra sa chiar şi ştampilele beneficiarilor, în scopul autentificării documentaţiilor. În acest mod, Farcaş Florian a întocmit, numai în cursul lunii decembrie 2011, aproximativ 20 proiecte, la un tarif de 500 lei per aplicaţie, care au fost depuse pentru finanţare în cadrul PNDR la selecţia de proiecte din luna aprilie 2012, pe măsura 112 – Instalarea tinerilor fermieri”, s-a mai precizat în referatul procurorilor DNA din noiembrie 2014.

Trimiterea dosarului în judecată nu presupune automat vinovăţia inculpaţilor. Până la pronunţarea unei decizii definitive aceştia beneficiază de prezumţia de nevinovăţie.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările