Un primar din Alba a fost prins de ANI că era şi comerciant pe persoană fizică. După trei ani de judecată îşi va pierde mandatul

Un primar din Alba a fost prins de ANI că era şi comerciant pe persoană fizică. După trei ani de judecată îşi va pierde mandatul

Primarul Ilie Tomuş îşi va pierde mandatul ca urmare de deciziei definitive din Justiţie

Primarul comunei Şibot din Alba, Ilie Tomuş (PNL), a pierdut definitiv procesul cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI) şi urmează să îşi piardă mandatul de primar. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins în 17 noimebrie 2017 contestaţia acestuia la o decizie anterioară a Curţii de Apel Alba Iulia, care a a constatat starea de incompatibilitate a edilului.

Ştiri pe aceeaşi temă

ANI a emis în decembrie 2015 un raport potrivit căruia primarul Ilie Tomuş a deţinut calitatea de comerciant ca persoană fizică autorizată, concomitent cu funcţia publică de la conducerea Primăriei Şibot. “Primarul Ilie Tomuş s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 26 iunie 2012 – 14 iulie 2014 întrucât a deţinut simultan funcţia de primar al comunei Şibot şi calitatea de comerciant persoană fizică în cadrul «Tomuş Ilie Persoană Fizică Autorizată», încălcând dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. g) din Legea 161/2003”, se susţine în raportul emis în urmă cu aproape doi ani de ANI. Primarul a contestat raportul în justiţie şi a pierdut prima parte a procesului la Curtea de Apel Alba Iulia, în decembrie 2016.

Ilie Tomuş a susţinut în instanţă că nu a obţinut venituri ca urmare a calităţii de persoană fizică autorizată. ”Arată ca nu a exercitat în toată această perioadă activităţi comerciale în calitate de titular al persoanei fizice autorizate «Tomuş Ilie Persoană Fizică Autorizată», aşa cum de altfel se reţine în raportul de evaluare. A figurat înregistrat sub această formă la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Al apână la data de 14.07.2014 , când a solicitat şi s-a dispus radierea din registrul comerţului. (…) Într-adevăr există menţiuni la dosar în sensul că această activitate economică a încetat la data de 14.07.2014, însă se constată că reclamantul a încălcat regimul incompatibilităţilor, aşa cum în mod corect au reţinut şi inspectorii pârâtei, deţinând în mod simultan funcţia de primar cât şi funcţia persoana fizica autorizata, contrar prescripţiilor legiuitorului din art. 87 alin.1 lit.g din Legea nr.161/2003. De asemenea, din actele dosarului reiese faptul că reclamantul a realizat in perioada 2012-2013 venituri din activităţi comerciale, respectiv creşterea bovinelor  in suma de 3341 lei. Din cele ce preced, rezultă că raportul de evaluare contestat în prezenta cauză este legal, aşa încât, pentru menţinerea lui, Curtea va respinge acţiunea reclamantului ca neîntemeiată”, se afirmă în motivarea deciziei de la Curtea de Apel.

Edilul de la Şibot a mers mai departe şi a contestat hotărârea Curţii de Apel la Instanţa Supremă, unde a pierdut definitiv procesul. ”Respinge recursul declarat de Tomuş Ilie împotriva sentinţei nr. 308/2016 din 28 decembrie 2016 a Curţii de Apel Alba Iulia - Secţia de contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 17 noiembrie 2017”, se reţine în dispozitivul deciziei de la ÎCCJ. Urmarea acestei hotărâri definitive va fi emiterea unui ordin de către prefect prin care se va constata încetarea mandatului primarului Ilie Tomuş. Funcţia va fi preluată interimar de viceprimarul comunei, până la organizarea de noi alegeri pentru postul de primar. Ilie Tomuş are şi o condamnare penală la activ. În 2014 a fost condamnat la 1 an de închisoare cu amânarea executării pedepsei, pentru activităţi comerciale incompatibile cu funcţia de primar. Faptul că a încheiat un acord de vinovăţie cu procurorii şi a obţinut amânarea executării, i-a permis acestuia să îşi păstreze funcţia de primar şi să candideze din nou în 2016.

 
citeste totul despre: