Tezaur format din 145 de monede antice din aur sustrase de la Sarmizegetusa Regia, recuperat din Anglia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monedele recuperate din Anglia
Monedele recuperate din Anglia

Procurori ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au reuşit, prin cooperare judiciară internaţională cu autorităţile din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, repatrierea din Londra a unui un nou lot de artefacte antice constând în 145 monede antice din aur de tip Koson.

Monedele au fost indisponibilizate în urma controlului efectuat autoturismului unui inculpat, cetăţean român, la intrarea în tunelul Folkestone, din Marea Britanie. Artefactele urmau a fi transportate la o casă de licitaţie din Germania, spre valorificare. Conform expertizei numismatice efectuate monedele aparţin tezaurelor sustrase, în perioada 2003-2007 din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, jud. Hunedoara - clasat monument istoric pe lista monumentelor UNESCO.

Faptele au fost comise de echipe de braconaj arheologic din judeţul Hunedoara, aflate în curs de urmărire sau judecare, pentru sustragerea şi valorificarea ilegală a mai multor tezaure de spirale, scuturi şi monede antice, comise în aceeaşi perioadă. Persoana de la care au fost recuperate monedele se numeşte Horia Radu Camil şi este cercetată penal de procurorii din Alba Iulia. În iulie 2007 a fost arestat preventiv timp de cinci zile pentru infracţiunile de care este acuzat.

„Ambasada României la Londra, prin Ataşatul de Afaceri Interne, a monitorizat în permanenţă dosarul în parcurgerea etapelor şi a termenelor stabilite de către organele judiciare britanice, până la 06.11.2013, când autorităţile britanice competente au remis monedele mijloace materiale de probă autorităţilor judiciare române, în vederea continuării procesului penal. Piesele urmează a fi depuse în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României, Bucureşti“, se afirmă într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Bunurile recuperate în 8 ani de activitate

De la declanşarea anchetei, în anul 2005 şi până în prezent, prin activitatea organelor judiciare, au fost repatriate mai multe tezaure antice: 711 monede Koson din aur, 13 brăţări dacice din aur, un colier cu pandative şi o pereche  de cercei din aur, trei scuturi dacice din fier forjat, depozite de unelte şi arme, câteva zeci de mii de monede antice din aur, argint şi bronz, precum şi numeroase alte artefacte, depuse în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României şi a muzeelor naţionale de istorie din Alba Iulia şi Cluj-Napoca.

În cele şase dosare soluţionate până în prezent s-a dispus trimiterea în judecată a 34 inculpaţi pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, detecţii şi săpături neautorizate în siturile arheologice, furt calificat de bunuri culturale, şantaj, nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri, spălare de bani etc. Urmărirea penală în dosarele cu acest obiect este efectuată de procurori din  cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia şi ofiţeri ai poliţiei judiciare din cadrul structurii specializate a Poliţiei Române.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite