Terapie ocupaţională pentru pacienţii cu boli psihice din Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grigore Negrescu, directorul administrativ al Spitalului din Alba spune că lucrările s-au încheiat în 2009
Grigore Negrescu, directorul administrativ al Spitalului din Alba spune că lucrările s-au încheiat în 2009

În fosta spălătorie a secţiei de neuropsihiatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba a fost ameajată o sală de terapie ocupaţională. Amenajarea spaţiului a fost realizată cu fonduri de la Ministerul Sănătăţi pe Programul de sănătate mintală. Suma alocată a fost de 12.500 de lei.

La Centrul de Sănătate Mintală din Alba Iulia a fost amenajată o sală de ergoterapie unde pacienţii pot să  petreacă câteva ore în care să se destindă şi să socializeze. Sala de terapie ocupaţională a fost realizată într-o fostă spălătorie, care a fost amenajată şi dotată cu bani de la Ministerul Sănătăţii.
Lucrări capitale de reamenajare

Pentru a putea fi utilizată au fost nevoie de lucrări capitale la încăperea care şi-a modificat utilitatea. Iniţial camera era folosită pe post de spălătorie şi deservea Secţia de neuropsihiatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba. „Fondurile au fost alocate prin programul de sănătate mintală. A fost folosită junătate din sumă. Este vorba de 12.500 de lei pentru amenajările necesare, care au presupus schimbarea parchetului şi a instalaţiilor de curent şi apă. De asemena s-au făcut zugrăveli interioare şi s-au amenajat grupurile sanitare“, a explicat Grigore Negrescu, directorul administrativ al Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba. Cealaltă parte din bani a fost folosită pentru cumpărarea materialelor şi dotărilor necesare pentru această sală de terapie. „Lucrarea a fost recepţionată la finalul anului trecut. Mobilierul exista deja. Aşa cum prevedea programul suma rămasă va fi folosită pentru dotarea cu cele necesare a sălii“, a mai spus Grigore Negrescu.

Beneficiile ergoterapiei

Sala de terapie educaţională va putea fi utilizată atât de pacienţii care sunt internaţi la Secţia de neuropsihiatrie cât şi de pacienţii din Alba Iulia care sunt în evidenţele medicilor specialişti. „Pacienţii pot petrece câteva ore dimineaţa făcând ceva care să îi liniştească. Pot să picteze sau să realizeaze alte obiecte care se lucrează manual“, a spus Adriana Macavei, şeful secţiei de psihiatrie şi neurologie a spitalului din Alba Iulia. Ergoterapia sau terapia ocupaţională le dă pacienţilor cu probleme posibilitatea să se simtă utili şi să socializeze.

„În primul rând prin acest tip de terapie pacienţii au ceva de făcut şi le rupe cursul gândurilor. Terapia ocupaţională poate fi folosită cu succes şi pentru pacienţii cu capacitate intelectuală redusă deoarece le dezvoltă manualitatea şi îi poate ajuta să se specializeze spre anumite meseri care presupun lucrul manual. De asemenea prin ergoterapie bolnavii pot fi încurajaţi să socializeze dacă lucrează la un proiect comun“, a explicat Andreea Florea, psiholog.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite