Tentativă de fraudă la alegerile pentru primar din comuna Ciuruleasa. Poliţia a deschis dosar penal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doi membri ai secţiei de vot sunt acuzaţi că au luat cu 70 de buletine în plus
Doi membri ai secţiei de vot sunt acuzaţi că au luat cu 70 de buletine în plus

IPJ Alba a deschis un dosar penal şi se efectuează cercetări sub aspectul infracţiunii de tentativă la fraudă la vot, după ce PSD Alba a sesizat o posibilă problemă la Ciuruleasa, legată de urna mobilă.

Potrivit IPJ Alba, din primele cercetări rezultă că doi membri ai secţiei de votare, care s-au deplasat cu urna mobilă, au luat cu ei, în plus, cu 70 de buletine de vot. Acestea nu au fost utilizate, la întoarcere fiind predate preşedintelui secţiei.

În cauză, poliţiştii au întocmit un dosar de cercetare penală în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fraudă la vot, în forma tentativei, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 32 alin. 1 din Codul Penal, raportat la art. 387 alin. 1 din Codul Penal.

La Ciuruleasa au fost înregistrate 34 de voturi exprimate prin intermediul urnei mobile. Au votat, în total, 744 de persoane, reprezentând 80,08% din numărul alegătorilor.

Cercetările au fost demarate după ce reprezentanţii unui partid politic au reclamat faptul că echipa constituită la o secţie de votare din comuna Ciuruleasa, pentru a de deplasa cu urna mobilă, ar fi avut asupra sa mai multe buletine de vot decât numărul de alegători care au solicitat urna mobilă.

Reprezentanţii Partidului Social Democrat (PSD) în Biroul Electoral al unei secţii de votare din comuna Ciuruleasa susţin că echipa desemnată să se deplaseze duminică, la alegerile locale parţiale, cu urna mobilă la solicitarea unui număr de 20 de alegători ar fi avut asupra sa un număr mult mai mare de buletine de vot, respectiv 90, ceea ce, în opinia acestora, „naşte suspiciunea rezonabilă de tentativă de fraudă”.

Cele două membre PSD în Biroul Electoral al secţiei de votare nr. 236 au depus o întâmpinare scrisă către preşedintele secţiei prin care solicită sancţionarea operaţiunii de votare şi dispunerea măsurilor legale care se impun. Concret, s-a susţinut că echipa de membri desemnată să se deplaseze cu urna de vot specială la solicitarea unui număr de 20 de alegători care nu se pot deplasa la sediul secţiei ar fi luat asupra sa 90 de buletine de vot, adică cu 70 de buletine de vot în plus.

„Persoanele desemnate să însoţească urna mobilă sunt un membru PNL şi un membru USR, reprezentanta USR luând buletine de vot. Este un număr mult mai mare în raport cu numărul solicitanţilor de urnă mobilă, ceea ce naşte suspiciunea rezonabilă de tentativă de fraudă (…). Preşedintele biroului a împărţit buletine de vot membrilor biroului şi nu a înmânat el personal (…) buletinele de vor alegătorilor, astfel împărţindu-le, reprezentanta USR luând 70 de buletine de vot în plus în momentul deplasării cu urna mobilă, în condiţiile în care avea acces la acestea”, se arată în plângere.

Vă recomandăm să mai citiţi:

 

Roşia Montană revine în atenţia UNESCO pentru înscrierea pe lista Patrimonului Mondial. Când se va lua decizia

 

Momentul spectaculos în care se produce o viitură pe un râu din Apuseni. Furia naturii în câteva secunde VIDEO

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite