Tânărul care a mers la Washington pentru a susţine cauza comunităţii din Roşia Montană. Ce a spus despre litigiul dintre Gabriel Resources şi statul român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Petri a ajuns la sediul Băncii Mondiale din Washington. Sursa foto: Mining Watch Romania
Adrian Petri a ajuns la sediul Băncii Mondiale din Washington. Sursa foto: Mining Watch Romania

Un tânăr din Roşia Montană susţine la Washington cauza comunităţii locale în procesul cu compania Gabriel Resources, care vrea de la statul român daune de peste 4,7 miliarde de dolari pentru eşecul proiectului miner din Apuseni.

Adrian Petri este un reprezentant neoficial al comunităţii din Roşia Montană şi a mers la Washington vineri, 13 decembrie, pentru a face cunoscute doleanţele celor care au mai rămas la Roşia Montană şi care doresc includerea zonei în patrimoniul UNESCO. 

Prezenţa lui Adrian Petri la Washington, unde se desfăşoară arbitrajul Gabriel Resoures vs. România, se datorează unei organizaţii de mediu din SUA care a facilitat deplasarea tânărului antreprenor din Roşia Montană.

”Deşi Roşia Montană înseamnă pentru arbitrii bani, bani şi iar bani, putea să fie despre oameni şi daunele morale aduse acestora prin felul în care proiectul a dezbinat comunitatea. Sau despre natură şi faptul că voiau să ne otrăvească Apusenii cu cianură. Sau despre vestigiile istorice care vorbesc despre trecutul şi identitatea noastră ameninţate cu dispariţia. Dar părerea noastră, a localnicilor nu contează în arbitraj. Drept urmare, putem participa timp de 2 zile doar ca observatori. Dar putem trimite mesajele noastre arbitrilor şi să le spunem că ne pasă de Roşia Montană”, spune Adrian Petri în mesajul transmis de la Washington. Acesta a dezvoltat la Roşia Montană o mică afacere în domeniul turismului prin intermediul căreia face cunoscut trecutul şi prezentul acestui loc unic din lume. Casa Petri Roşia Montană este locul de plecare pentru drumeţii de neuitat în peisajul spectaculos al zonei.

Vineri, 13 decembrie 2019, au loc ultimele audieri în cauza de la Tribunalul Internaţional de Soluţionare a Litigiilor din cadrul Băncii Mondiale (ICSID). Comunitatea Declic a iniţiat un demers prin care se poate transmite un email către cei trei arbitri care judecă litigiul:

Roşia Montană găzduieşte toţi românii - pentru frumuseţea sa naturală, pentru unicitatea sa culturală şi, mai important, pentru inspiraţia şi, ulterior, unirea unei întregi ţări din spatele cauzei sale. De asemenea, este casa mea şi vă chem pe dumneavoastră să o protejaţi şi să nu o distrugeţi. Este locul de naştere al rezistenţei româneşti. Încăpăţânarea ”rezistenţei” locale şi imensitatea solidarităţii pe care le-a creat au împuternicit sute de mii; oferindu-ne speranţă şi hotărâre de a ne apăra drepturile legitime şi, cel mai important, de a lupta pentru democraţie. Acesta este motivul pentru care am devenit revoluţia de toamnă a României: a coincis cu o „renaştere” reală şi decisivă a societăţii noastre civile. 

Pornind de acolo, noi, românii, am revendicat şi ne-am câştigat din nou rolul legitim de participanţi-cheie la deciziile politice care sunt fundamentale pentru orice societate. Lupta pentru Roşia Montana vizează apărarea valorilor democratice fundamentale pe care le împărtăşim, iar acum, soarta acelei mişcări - precum şi comunitatea locală din Roşia Montană - sunt în mâinile tale. În acest scop, vă rog să onoraţi curajul asupra corupţiei. Vă rugăm să vă asiguraţi că Roşia Montană, locul de naştere al speranţei pentru o întreagă ţară, nu va fi tranzacţionată şi distrusă pentru a acoperi corupţia, ci va fi lăsată în picioare pentru a întâmpina, inspira şi împuternici România.

Adi Petri prezintă turiştilor monumentele Roşiei Montane în cadrul unui tur ghidat 

adi petri washington

Componenţa completului care judecă litigiul este următoarea: Pierre Tercier (Elveţia), preşedinte; Horacio A. Grigera Naon (Argentina) şi Zachary Douglas (Australia), care sunt membri. Primul a fost numit de către secretarul general al ICSID, al doilea a fost desemnat la propunerea reclamantului (Gabriel Resources), iar al treilea la propunerea pârâtului (Statul român). Statul român este reprezentat în acest moment în litigiul cu Gabriel Resources de către consorţiul format din casa elveţiană de avocatură Lalive din Geneva şi firma românească Leaua şi Asociaţii. De cealaltă parte, acţionarul majoritar al RMGC se bazează pe americanii de la White&Case şi pe românii de la Ţuca, Zbârcea şi Asociaţii. 

Partea română are ca martori, preintre alţii, pe foştiii premieri (Victor Ponta, Emil Boc) şi foştii miniştri care au avut în atribuţii acest domeniu. Gabriel Resources deţine 80,69% din acţiunile Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier aurifer blocat de la Roşia Montană, restul capitalului fiind controlat de statul român, prin Minvest Roşia Montană. Compania solicită Statului Român despăgubiri de 4,75 miliarde de dolari americani, acuzând încălcarea de către România a tratatelor bilaterale de protejare reciprocă a investiţiilor semnate de autorităţile de la Bucureşti cu Canada şi Marea Britanie, prin blocarea proiectului minier aurifer de la Roşia Montană. O decizie finală este aşteptată în cursul anului 2020.

Citiţi şi:

FOTO Prima parcare supraterană din Alba Iulia va costa 3 milioane de euro. Pe acoperiş va fi construit un teren de sport

 

Semne care arată că maşina are probleme la ambreiaj. Cum putem prelungi „viaţa“ acestei piese esenţiale pentru autovehicul

 

VIDEO Urmarea protestului organizat de români din Diaspora la Sebeş. Amendă de 3.000 de lei pentru proprietarul unui camion care transporta lemn ilegal

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite