Sute de apartamente din Alba Iulia, fără gaze naturale de aproape o săptămână. Motivul pentru care furnizorul nu vrea să reia alimentarea reţelei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Echipele Delgaz Grid au descoperit sute de contoare care aveau scăpări de gaze
Echipele Delgaz Grid au descoperit sute de contoare care aveau scăpări de gaze

Sute de apartamente din Alba Iulia sunt fără gaze naturale de aproape o săptămână după un incident tehnologic în urma căruia s-a descoperit că existau scăpări în instalaţiile de la mai multe blocuri.

Compania  a anunţat că a primit aproape 800 de sesizări, în urma unei supradozări accidentale a gazelor naturale din reţeaua Transgaz şi a precizat că va relua furnizarea gazelor naturale la apartamentele din Alba Iulia debranşate de îndată ce asociaţiile de proprietari vor remedia defecţiunile constatate la instalaţiile de utilizare comune.

Locuinţele respective au fost debranşate de la gaze, iar de aproape o săptămână sute de familii sunt în imposibilitate de a folosi aragazurile şi la instalaţiile de încălzire a apei. Potrivit unui comunicat transmis vineri, compania regretă disconfortul creat de întreruperea alimentării cu gaze naturale, dar subliniază că siguranţa consumatorilor este prioritară şi recomandă pentru remedierea situaţiei să apeleze la  firmele autorizate ANRE.

”Instalaţia de alimentare cu gaze naturale, de la regulatorul de presiune înspre consumatori, conform normelor legislative în vigoare, este instalaţie de utilizare iar responsabilitatea întreţinerii şi remedierii defecţiunilor aparţine proprietarilor, începând cu aprilie 2009 (Normele Tehnice în vigoare NTPEE – 2008 aprobate prin Ordinul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) 5/2009 publicat în Monitorul Oficial nr. 255 bis, partea I/16.04.2009).

Delgaz Grid informează că la dispeceratul companiei au fost înregistrate până astăzi, 31 iulie, un număr de 792 de sesizări primite din partea consumatorilor privind mirosul puternic de etilmercaptan, urmarea a supraodorizării accidentale a gazelor naturale în instalaţia Transgaz.

În cazul în care s-au depistat scăpări pe instalaţia de utilizare comună (coloane), de pe casa scării, iar alimentarea a fost sistată, asociaţiilor de proprietari/proprietarilor le revine responsabilitatea să contacteze o firmă autorizată de către ANRE pentru remedierea instalaţiei interioare de gaz, astfel încât Delgaz Grid să poată relua alimentarea cu gaze naturale în condiţii de siguranţă pentru aceştia

Înţelegem şi regretăm disconfortul dar această măsură este obligatorie şi necesară pentru a preveni producerea unui eveniment cu urmări nedorite, siguranţa consumatorilor fiind prioritară,” se precizează în comunicatul Delgaz.

alba gaz intalnire

Întâlnirea de la Primăria Alba Iulia

Situaţia a fost discutată şi la Primăria Alba Iulia, în prezenţa unui reprezentant al companiei furnizoare. ”Variantele propuse de noi, pentru reluarea alimentării cu gaz a scărilor de bloc, nu sunt, se pare, conforme cu standardele de siguranţă pretinse de companie. Deci, nici acceptate de dânşii.

Prin urmare, singura opţiune în acest moment o reprezintă firmele autorizate să remedieze acele scăpări. Ştiu că acest aspect al răspunderii consumatorilor pentru coloana comună de gaz e absolut nou pentru mulţi. Nu s-au înghesuit nici cei care verifică, nici cei care taie gazul la sesizări, să informeze de-a lungul anilor. Dar e logic, dacă ne gândim doar la coloana de apă comună sau la lift. Sunt sigur că aceste scăpări de gaz sunt istorice şi, cel mai probabil, nu ar fi fost nici azi sesizate. Mă aştept la asta pentru că, din 2009, verificările nu au mai intrat în sarcina distribuitorului.

Dar rezolvarea problemei, din păcate, acum, e doar în curtea consumatorilor. Am luat legătura şi cu firmele autorizate pentru a le ruga să se mobilizeze. Asociaţiile de proprietari pot avea un răspuns mai rapid şi organizat, decât o abordare individuală, pe apartament. După acest episod, dacă sunt albaiulieni care vor să pretindă daune, noi le vom oferi asistenţă juridică gratuită. Însă, acum, rezolvarea este una singură: să remediem ce pretind cei de la gaz că trebuie reparat!”, a scris Voicu Paul, viceprimarul cu atribuţii de primar, pe Facebook.

Sute de familii din Alba Iulia stau fără gaz de aproape din data de 26 iulie, când în foarte multe blocuri din oraş, dar şi în locuinţe individuale s-a simţit un miros puternic de mercaptan, iar echipele Delgaz Grid , în urma sesizărilor au decuplat de la reţea sute de apartamente.  Oamenii s-au trezit că au rămas fără apă caldă şi în imposibilitatea de a găti la aragaze, iar rezolvarea a fost pasată unor firme private ”acreditate ANRE ” care nu  pot face faţă numărului mare de solicitări.

Pentru cei afectaţi a început un adevărat calvar. Oamenii s-au trezit fără gaz şi cu centralele termice pe avarii, deci şi fără apă caldă. În urma sistării alimentării cu gaz în locaţiile respective au apărut liste cu firmele autorizate care pot interveni şi face reparaţii asupra instalaţiei comune (la bloc) sau individuale (în case sau apartamente). Însă, de pe lista respectivă, din 15 firme care au sediul în Alba Iulia, doar câteva sunt disponibile să intervină.

 

Vă mai recomandăm:

 

Misterul morţii unui tănăr de 21 de ani, dat dispărut în apele lacului Oaşa. A fost găsit decedat după 2 săptămâni pe malul apei

 

Scandalul sistării gazelor naturale la sute de locuinţe din Alba Iulia. Transgaz a băgat prea mult mercaptan în instalaţie, dar vinovaţi sunt consumatorii

 

FOTO Condiţii optime pentru bolnavii COVID-19 la spitalul din Alba Iulia: tratament de ultimă oră, internet wifi şi televiziune prin cablu

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite