Staţiune de tratament balnear modernă la Ocna Mureş. Proiectul costă peste 7,5 milioane de euro

Staţiune de tratament balnear modernă la Ocna Mureş. Proiectul costă peste 7,5 milioane de euro

Vechea cladire a bailor sarate din Ocna Mures

Primăria Ocna Mureş a iniţiat un proiect privind construirea unei baze de tratament balnear în oraş. Investiţia are o valoare de 7,5 milioane de euro şi poate fi realizată doar din fonduri europene cu condiţia ca proiectul să primească finanţare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Primarul oraşului, Silviu Vinţeler, susţine că această valoare „este peste puterea Consiliului Local Ocna Mureş de a finanţa”, motiv pentru care administraţia locală vrea să acceseze fonduri europene pentru realizarea investiţiei. Vinţeler preconizează că mai repede de 2016 investiţia nu va începe.
 
„Este un proiect foarte fumos, care include bazine, săli de tratament, pentru că se doreşte îmbinarea agrementului cu tratamentul. Include inclusiv amenajarea unui drum de 1,5 km până la aceste băi. Să sperăm că vom putea finanţa pe următoarea secţiune de fonduri europene”, a spus Vinţeler. Clădirea fostelor băi sărate a fost demolată în 2011, de investitorul care le-a cumpărat. Băile sărate nu au fost clasificate ca monument istoric, nici de inters local sau naţional, motiv pentru care investitorul privat le-a putut demola.
 
„Dacă apar ghidurile undeva în septembrie – octombrie, vedem pe ce ghid ne pliem. Studiul de fezabilitate pentru depunerea proiectului se va face în maxim 3 săptămâni. Avem deja toată baza de date, studii geo. În trei săptămâni putem să perfectăm un studiu de fezabilitate, să depunem acest proiect. Dacă vom reuşi să depunem proiectul în 2015, mai repede de 2016 nu putem începe investiţia. Investiţia se va derula pe o perioadă de cel puţin doi ani”, a precizat Silviu Vinţeler.
 
O istorie de peste un secol
 
Baza de tratament de la Ocna Mureş a fost inaugurată la sfârşitul secolului 19. Încă din 1936, la Ocna Mureş  s-a înfiinţat Oficiul local de cură şi turism, care a funcţionat până în 1948, când a fost desfiinţat de comunişti. Dintr-un  document deţinut de Arhivele Naţionale Alba aflăm că, în 1941, sezonul turistic a început la 1 iunie şi s-a încheiat în 15 septembrie. În oferta Administraţiei Băilor Salina Ocna-Mureşului se spunea că  „stau la dispoziţia onoratului public băi sărate de putină şi aburi, un ştrand bine amenajat, un hotel aşezat în mijlocul unui parc plantat cu brazi. Camere în afară de hotelul băilor se găsesc în clădiri particulare situate în apropierea Băilor“.
 
Baia liberă avea 30 de cabine, adâncimea maximă de 3 metri, şi era recomandată celor care sufereau de reumatism. În apropiere se afla şi arena Băilor care avea 1.000 de locuri pentru spectatori, pe care se juca volei şi tenis. Pentru fotbal, atletism, handbal,era arena Solvay, ce avea o suprafaţă de 2 hectare şi 5.000 de locuri pentru spectatori.
 
Baile Ocna Mures au fost zeci de ani principala atracţie a oraşului pentru cei care sufereau de afecţiuni reumatice şi ginecologice.  Datele statistice arată că în anii 1980, ajungeau aici, în fiecare an,  între  7.500-8.000 de oameni din intreaga ţară. Pe harta turistică a ţării era cotată pe locul doi, după Slănic-Moldova.
 
Vechea plajă animată de mii de turişti veniţi pentru distracţie sau pentru terapie cu sare şi minerale, s-a transformatm, între timp, într-un loc dezolant. Din bazin a mai rămas doar o groapă din beton. Cladirea bailor de la Ocna Mures a fost vandută în 2002 unui investitor local, contra sumei de 800 de milioane lei vechi. În 2011 a fost demolată.
 

 

Ocna Mureș ăn vremurile în care puncta pe harta turistica prin Baile sărate/Foto colecția Florin Bota

Imagini din aceeasi galerie
 • Ocna Mureș ăn vremurile în care puncta pe harta turistica prin Baile sărate/Foto colecția Florin Bota
 • Din document aflăm că Baia liberă ștrand era recomandată pentru reumatism/Foto Arhivele Naționale Alba 
 • Din document aflăm că în 1948 în stațiunea Ocna mUreș existat două parcuri și pădurea Banța
 • Vedere generală a stațiunii Ocna Mureș/Foto colecția Florin Bota 
 • Parcul Băilor din Ocna Mureș/Foto colecția Florin Bota 
 • Cofetăria din Parcul Băilor/Foto colecția Florin Bota 
 • Băile de aburi și Baia liberă/Foto colecția Florin Bota 
 • Baia liberă din stațiunea Ocna Mureș 
 • Baia de cură sărată/Foto colecția Florin Bota 
 • Într-un anunț din 1941 se spunea că, turiștii se pot caza și în clădiri particulare din apropierea Băilor
 • Din document aflăm că stațiunea balneară era căutată de turiști 
 • îN 1941 în srtațiunea Ocna Mureș funcxționau două hoteluri și trei hanuri
 • Din anunț aflăm ce facilități avea turiștii care ajungeau în stațiunea balneară 
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările