Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba oferă din nou, după aproape doi ani, servicii medicale în specialitatea endocrinologie

Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba oferă din nou, după aproape doi ani, servicii medicale în specialitatea endocrinologie

Medicul Carila Liana Scânteie

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Alba Iulia oferă, din nou, servicii medicale complexe în specialitatea endocrinologie după ce medicul specialist Carla Liana Scânteie şi-a finalizat rezidenţiatul, în Cluj-Napoca, şi a revenit pe postul de la SJU Alba Iulia câştigat prin concurs, în urmă cu cinci ani, imediat după terminarea facultăţii.

Ştiri pe aceeaşi temă

SJU Alba Iulia nu a mai avut medic endocrinolog din iulie 2017, iar de la începutul anului 2019, odată cu venirea pe post a medicului Carla Liana Scânteie compartimentul şi-a reluat activitatea. Dr. Scânteie a urmat şi promovat rezidenţiatul la Cluj-Napoca. Astfel, SJU Alba Iulia oferă un nou serviciu medical unic la nivelul judeţului, pe lângă: oncologie, neurochirurgie, chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă, terapie intensivă coronarieni, anestezie şi terapie intensivă pentru pacienţi critici, chirurgie maxilo-facială, nefrologie acuţi şi hematologie.
 
Endocrinologia este o ramură medicală ce se ocupă cu diagnosticarea şi tratamentul afecţiunilor sistemului endocrin. În cadrul acestei specialităţi sunt investigate afecţiunile tiroidiene, paratiroidiene, suprarenale, gonadale, hipofizare precum şi osteoporoza. Astfel de afecţiuni provoacă diferite patologii: de hipersecreţie glandulară sau hiposecreţie. Aceste secreţii în plus, sau în minus, determină, la rândul lor, apariţia diferitelor boli.
 
Cele mai frecvente afecţiuni diagnosticate şi tratate de către medicul endocrinolog sunt cele tiroidiene: tiroidita autoimună (inflamaţie tiroidiană autoimună); boala Basedow (boală autoimună caracterizată prin hipersecreţie hormonală); guşa (glanda tiroidă mărită, din cauza deficitului de iod); guşa nodulară; cancerul tiroidian. Urmează, apoi, tulburările de metabolism ale calciului şi ale vitaminei D, osteoporoza şi disfuncţiile sexuale. De asemenea, exista şi câteva boli rare care pot fi tratate de către medicul endocrinolog: acromegalia (hipersecreţia hormonului de creştere caracterizată prin creşterea extremităţilor), diabetul insipid (afecţiune hipotalamică sau hipofizară caracterizată prin aport lichidian crescut şi poliurie), sindromul Cushing (hipersecreţia de cortizol caracterizată prin creşterea în greutate, vergeturi şi o serie de implicaţii metabolice şi cardio-vasculare), boala Addison (hiposecreţia de cortizol caracterizată prin hiperpigmentare, astenie, scădere în greutate).
 
De asemenea, serviciul medical vine şi în sprijinul copiilor cu deficit de creştere sau obezitate. Programul medicului endocrinolog este marţi, între orele 8.00 şi 15.00, în ambulatoriul de specialitate de pe strada Muşeţelului şi în restul zilelor din săptămână în cadrul compartimentului de la spital. Acesta are cinci paturi, funcţionează în cadrul secţiei de medicină internă, dar cu localizare la etajul trei, unde se află şi compartimentul de diabet. 
 
Pacienţii se pot adresa pentru consultaţie endocrinologică, în ambulatoriu, cu bilet de trimitere de la medicul de familie, unde vor fi examinaţi în vederea diagnosticării bolii şi a stabilirii tratamentului. Ulterior, medicul endocrinolog va decide dacă este necesară spitalizare de zi sau internare continuă. În cadrul internării de zi pacienţii care suferă de obezitate, hipotiroidism, tiroidită sau guşă pot beneficia de investigaţii medicale care cuprind analize hormonale, analize biochimice şi ecografie tiroidiană.
 
Medicul specialist Carla Liana Scânteie (30 de ani) este angajat pe perioadă nedeterminată, fiind de origine din judeţul Hunedoara. S-a stabilit, însă, la Alba Iulia, alături de soţul ei, Tiberiu Scânteie, medic specialist în specialitatea medicină internă, tot la SJU Alba Iulia.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: