Spărgătorul care închidea yala o singură dată la plecare. Patru fapte i-au adus lui Mario opt ani după gratii

Spărgătorul care închidea yala o singură dată la plecare. Patru fapte i-au adus lui Mario opt ani după gratii

Bărbatul a jefuit patru apartamente. Foto Arhivă Adevărul

Un hoţ ”profesionist” din judeţul Timiş, care a dat trei lovituri la Alba Iulia şi una la Iaşi în anul 2020 şi 2021, a fost condamnat definitiv la o pedeapsă dură.

Ştiri pe aceeaşi temă

Mario Voican va sta 8 ani după gratii, dosarul judecat la instanţele din Alba cuprinzând şi o faptă de furt de la Iaşi, din 2021. Bărbatul confecţiona chei potrivite şi astfel intra în locuinţe de unde fura bani sau bijuterii. Acesta avea ca modus operandi faptul că închidea o singură data yala apartamentelor la plecare.
 
Totalul prejudiciului se ridică la aproximativ 100.000 de lei. El a fost prins după furtul de la Iaşi, când deja se afla în supravegherea operative a poliţiei. Pe 18 ianuarie 2022 a fost condamnat definitiv la 8 ani de închisoare.
 
Prima sa lovitură a fost dată în în 7 iulie 2020, în intervalul orar 07:45 - 20:05, bărbatul a intrat prin folosirea de chei potrivite într-un apartament din Alba Iulia, de unde a sustras 35 de bijuterii din aur galben de damă şi trei plicuri de hârtie ce conţineau suma totală de 3.000 lei.
 
În 5 august 2020, în intervalul orar 11:00 - 15:30, a intrat prin folosirea de chei potrivite într-un alt apartament din Alba Iulia de unde a sustras bijuterii din aur şi din argint cu un gramaj total de 200 grame, în valoare de 20.000 lei. 
 
În 23 noimbrie 2020 a sustras, tot dintr-un apartament, suma de 12.000 lei şi mai multe bijuterii din aur, cu un gramaj total de 200 grame. Hoţul nu a fost descoperit până în luna martie 2021, când a acţionat în acelaşi mod într-un apartament din Iaşi, de unde a sustras suma de 37.300 lei. Totalul prejudiciului se ridică la aproximativ 100.000 de lei. 
 

”Modus operandi”

 
La momentul furtului de la Iaşi, Mario Voican era deja în supravegherea operativă a poliţiştilor din Alba, care au fost ajutaţi de colegii din Iaşi. După ce a realizat furtul şi a părăsit camera de hotel unde se cazase cu o zi înainte, acesta a plecat cu un taxi spre oraşul Târgu Frumos.
 
Pe drum, maşina a fost oprită de un echipaj de poliţie, iar în timpul percheziţiei s-au găsit banii furaţi din locuinţă, precum şi un mănunchi de 11 chei cu dinţi, două mănunchiuri de 10 chei cu dinţi fiecare, respectiv o trusă de mici dimensiuni având în interior instrumente pe care le utiliza la deschiderea yalelor de la uşi. 

Bărbatul a declarat că avea şi o semnătură în modul său de operare: la ieşirea din apartament să închidă uşa prin învârtirea butucului doar o singură dată. 
 
”În toate cele 4 cazuri a folosit acelaşi modus operandi în activitatea infracţională întreprinsă, respectiv: toate faptele au fost comise în prima parte zilei, în perioade în care persoanele vătămate erau plecate de acasă; în acţiunile infracţionale întreprinse a vizat doar apartamente; prealabil pătrunderii în immobile proceda la supravegherea zonei; păstra acelaşi mod de intrare în apartamente, respectiv prin folosirea de chei potrivite, fără a forţa sistemul de asigurare, chei care de altfel, au fost găsite asupra sa.
 
Odată intrat în interiorul apartamentului, inculpatul lăsa foarte puţine urme de căutare; din interiorul apartamentelor, acesta sustrăgea doar bijuterii şi sume de bani. În cazul a 3 din cele 4 fapte, la ieşirea din apartament, inculpatul a reasigurat yala prin rotirea o singură dată a cheii în butuc”, se mai menţionează în rechizitoriul procurorilor. 
 
Faptele au fost săvârşite în stare de recidivă postexecutorie. Pentru fiecare dintre cele patru furturi a primit câte 4 ani de închisoare. Pedeapsa finală aplicată de completul de la Curtea de Apel Alba Iulia, pe data de 18 ianuarie 2022, este de 8 ani de închisoare în regim de detenţie. A mai fost obligat la plata unor daune materiale şi morale în valoare totală de 85.000 de lei. Una dintre victime şi-a recuperat prejudiciul integral şi nu s-a mai constituit parte civilă în dosar.
 
   

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările