VIDEO Soţul unei judecătoare din Alba, reţinut de procurori DIICOT în dosarul grupului infracţional acuzat de spălare de bani şi evaziune din afaceri cu aur

VIDEO Soţul unei judecătoare din Alba, reţinut de procurori DIICOT în dosarul grupului infracţional acuzat de spălare de bani şi evaziune din afaceri cu aur

Aur confiscat de procurori la percheziţiile desfăşurate

Soţul unei judecătoare din Alba Iulia, proprietar al unei societăţi care se ocupă cu comercializarea de bijuterii din aur, a fost reţinut de procurori de la DIICOT Iaşi, în dosarul în care se fac cercetări cu privire la infracţiuni de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani.

Ştiri pe aceeaşi temă

Marcu Cornel este proprietarul a trei firme cu sediul în Alba Iulia, implicate în gruparea infracţională destrucutrată de procurori de la DIICOT Iaşi. În dosar este reţinut şi Claudiu Moroşan, fratele luptătorului Cătălin Moroşan (zis Moroşanu), precum şi alţi trei inculpaţi din Iaşi: Stănescu Daniel zis Mureş, Stănescu Bogdan zis Cezar, Stănescu Dragoş zis Ciorpan. Potrivit DIICOT, inculpaţii vor fi prezentanţi Tribunalului Iaşi cu propunere de arestare preventivă miercuri, 24 octombrie.
 
Potrivit unui comunicat de presă, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Iaşi, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Iaşi, au efectuat un număr de 35 de percheziţii domiciliare pe raza judeţului Iaşi şi a municipiilor Bucureşti si Alba Iulia, ocazie cu care au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor şi recuperării prejudiciului cauzat, 1,2 kilograme de aur, 50.000 de lei şi au fost instituite sechestre pe imobile şi autoturisme în valoare de aproximativ 800.000 de euro.
 
În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2012 – 2015 inculpaţii Marcu Cornel, Stănescu Daniel, zis „Mureş” şi Stănescu Bogdan, au constituit un grup infracţional organizat ce a avut drept scop facilitarea înregistrării în contabilitatea societăţilor controlate de către inculpatul Marcu Cornel, respectiv SC Marcor Gold SRL, SC Exclusiv Investment SRL şi Exclusiv International SRL, a unor facturi fiscale eliberate în baza unor relaţii comerciale fictive care, pe de o parte, au avut ca efect sustragerea de către acestea din urmă de la plata unor sume de bani reprezentând  TVA – ul şi impozitul pe profit datorat bugetului de stat şi pe de altă parte, au reprezentant documentaţia necesară solicitărilor de rambursare a TVA înaintate către organele competente de către SC Marcor Gold SRL.

 
Modul de manifestare al grupului infracţional organizat sub aspectul fenomenului evazionist a luat forma fraudei cu TVA. Astfel, atât societăţile comerciale controlate de către inculpatul Marcu Cornel cât şi societăţile comerciale controlate de către inculpaţii Amato Alessandro şi Mihart Marian în perioada de referinţă au fost operatori economici români înregistraţi în scopuri de TVA ce efectuau livrări intracomunitare către operatori economici din state membru U.E (Italia, Germania), livrări care potrivit prevederilor fiscale nu sunt purtătoare de TVA. Obiectul livrărilor intracomunitare l-au constituit aliaje din aur. În acest context, inculpaţii Marcu Cornel, Amato Alessandro şi Mihart Marian au înregistrat în contabilitatea societăţilor controlate, achiziţii fictive de metale preţioase sub forma fragmentelor de bijuterii din aur, purtătoare de TVA, de la societăţi interpuse scriptic, nou autorizate în comerţul cu metale preţioase, având menirea doar de a ajuta la punerea în circulaţie a TVA-ului, scopul final fiind deducerea TVA precum şi solicitarea de rambursări de TVA.
 
 
În atingerea scopului infracţional, inculpaţii Stănescu Daniel zis ”Mureş” şi Stănescu Bogdan zis ”Cezar” au pus la dispoziţia inculpatului Marcu Cornel facturi fiscale emise de către societăţi comerciale, controlate de către aceştia prin interpuşi, ( „societăţi fantomă” sau societăţi de ,,tip conductă”) care atestau în mod fictiv livrarea de fragmente de bijuterii din aur către SC Marcor Gold SRL, SC Exclusiv International SRL şi SC Exclusiv Investment SRL( „societăţi beneficiare”). În fapt, inculpatul Baciu Tony, administrator al mai multor case de amanet de pe raza judeţului Iaşi, ajutat de către fratele său, inculpatul Baciu Andrei Robert, furniza în fapt cantităţi de aur (mai mici decât cele specificate în facturi), obţinute în mod ilicit, livrarea lor fiind însoţită de aceste facturi fiscale. Activitatea infracţională şi membrii grupării au fost structuraţi pe două nivele, fiecare nivel având un rol prestabilit şi bine definit.
 
 
Astfel, liderul grupării, inculpatul Marcu Cornel prin natura activităţii societăţilor comerciale pe care le reprezintă sau controlează (topitorie de aur şi magazine de bijuterii), a realizat achiziţii ilicite de bijuterii, fragmente sau alte piese din aur. Pentru a crea o aparenţă de legalitate cu privire la provenienţa metalelor preţioase livrate intracomunitar, acesta a declarat că, metalele preţioase livrate către Italia şi Germania provin de la o serie de societăţi comerciale de pe raza judeţului Iaşi, controlate de cetăţeni de etnie rromă din localităţile Grajduri şi Lunca Cetăţuii, jud. Iaşi (nivelul II). Scopul final l-a constituit diminuarea bazei impozabile de calcul a TVA şi a impozitului pe profit precum şi solicitarea rambursării de TVA de la bugetul consolidat al statului. De asemenea, inculpaţii Amato Alessandro şi Mihart Marian, administratori ai societăţilor beneficiare SC Sodo Migliori România SRL şi SC Sodo Migliori International SRL, au înregistrat în contabilitatea societăţilor, în mod fraudulos achiziţii de bijuterii, fragmente sau alte piese din aur, purtătoare de TVA în condiţiile în care, deşi aveau o vechime în activitate de peste 10 ani (în cazul SC Sodo Migliori România SRL), achiziţia de metale preţioase sub forma fragmentelor de bijuterii din aur era organizată, potrivit reglementărilor în vigoare, prin aplicarea taxării inverse.
 
Pe acelaşi  nivel, un rol extrem de important a fost ocupat de către alţi doi lideri ai grupării, inculpaţii Stănescu Daniel şi Stănescu Bogdan, care au avut atribuţii în identificarea societăţilor comerciale de tip „fantomă” de pe raza localităţilor Grajduri şi Lunca Cetăţuii, din jud. Iaşi, în numele cărora să fie emise facturi fictive, având ca obiect metale preţioase, aur, bijuterii din aur (cei doi controlând practic nivelul II). De asemenea, inculpaţii Stănescu Daniel şi Stănescu Bogdan au transportat aurul colectat către societăţile beneficiare din municipiul Alba Iulia şi către cele din municipiul Bucureşti, l-au predat pe bază de avize şi facturi fiscale emise în numele societăţilor controlate.
 
 
Prejudiciul cauzat este în sumă de 18.000.000  lei reprezentând T.V.A. şi impozit pe profit datorat şi nevirat către bugetul de stat. Faţă de alţi 14 inculpaţi, procurorii DIICOT- S.T.Iaşi au dispus măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.
 
  

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările