Situri arheologice în fotografii 3D la Muzeul Unirii din Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeul Unirii din Alba Iulia găzduieşte în perioada 17-31 mai 2012 o inedită expoziţie de fotografie cu imagini 3D şi2D, cuprinzând situri arheologice şi monumente din Transilvania.

Sunt expuse 34 de imagini aeriene, dintre care 29 - 2D şi 5- 3D a unor situri arheologice şi monumente istorice din Transilvania, o parte din ele fiind din judeţul Alba.

„Expoziţia este rodul unui proiect derulat de câţiva ani de mai multe instituţii de cercetare din Transilvania, printre care şi Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi care îşi propune să identifice situri arheologice prin fotografie aeriană, o metodă desprinsă din sfera tehnologiei militare, cu rezultate remarcabile în Anglia, Germania şi Franţa. Astfel privitorii pot admira, pe lângă monumentele evidenţiate uşor la nivelul solului şi situri arheologice sau structuri (fortificaţii, cimitire, ziduri) care nu sunt sesizabile decât prin săpături arheologice“, se afirmă într-un comunicat al Muzeului Unirii.

image

Fotografiile aeriene 3D surprind cetatea medievală de la Colţeşti (Alba), aşezarea preisorică de la Racu (Harghita), fortificaţia dacică de la Costeşti (Hunedoara), Biserica medieval din Sânvăsii (Mureş) şi aşezarea civilă auziliară castrului roman de la Veţel (Hunedoara). Din Alba mai pot fi vizionate fotografii aeriene cu Castelul de la Cetatea de Baldă, aşezarea dacică de la Piatra Craivii, aşezarea romană de la Ighiu, aşezările preistorice de la Sâncel şi Râpa Roşie – Sebeş.

image

Fotografiile au fost realizate de Zoltán Czajlik de la Institutul de Ştiinţe Arheologice de pe lângă Facultatea de Ştiinţe Umaniste a Universităţii ”Eötvös Loránd” din Budapesta. Organizatorii expoziţiei sunt: Consiliul Judeţean Alba, Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Alba, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Muzeul Judeţean Mureş şi Universitatea ”Eötvös Loránd” din Budapesta.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite